Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
5. července 2023 12:06
Čas čtení 0:48

Nový návrh lidovců narovnává majetková práva pro LGBTQIA+ páry. Rodičovská práva ale opomíjí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový návrh lidovců narovnává majetková práva pro LGBTQIA+ páry. Rodičovská práva ale opomíjí
Zdroj: ČTK

Poslanci KDU-ČSL navrhli úpravu stávajícího svazku stejnopohlavních párů. Nově by páry neměly vstupovat do registrovaného partnerství, ale do partnerství, které nabízí podobná majetková a sociální práva jako manželství.

Problémem, který tato novela skýtá, je ale opomenutí rodičovských práv stejnopohlavních párů. Právě ta jsou často diskutovaným tématem ve společnosti a důležitou součástí narovnání práv pro stejnopohlavní páry.

Lidovci tvrdí, že navržené úpravy by vedly k podstatnému posílení práv při soužití v partnerství a k plnohodnotnému institucionálnímu zajištění stejnopohlavních svazků. „Chceme narovnat práva, která se netýkají dětí,“uvedl hlavní spoluautor novely Jiří Navrátil (KDU-ČSL). 

Podle návrhu KDU-ČSL by partnerství nabízelo podobná práva, jaká mají k dispozici manželské páry

Důležitou součást v podobě narovnání rodičovských práv ale novela opomíjí. Lidovecký návrh by měl narovnat osobní a symbolický význam vstupu do partnerství. Páry by nově uzavíraly partnerství v přítomnosti svědků před představitelem obce jako oddávajícím a už by neneslo pojmenování registrované, jehož vyznění je podle Navrátila formální a byrokratické.

Další části návrhu poslanců KDU-ČSL mění mnoho zákonů k narovnání majetkových a sociálních práv partnerů. Novela by umožnila vznik společného jmění partnerů a možnost společného oddlužení. V sociálních záležitostech by partnerům vznikl zejména nárok na vdovský nebo vdovecký důchod.

30. dubna 2024 17:00 Čas čtení 8:17 Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem

Lidoveckou předlohu čeká před sněmovním projednáváním posouzení ve vládě. Návrh na uzákonění manželství stejnopohlavních párů, ale také ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy je ve Sněmovně před druhým čtením. Uskuteční se nejdříve v listopadu.

Domů
Sdílet
Diskuse