Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
7. července 2023 v 14:43
Čas čtení 0:52

Německý soud osvobodil muže, který neprávem strávil ve vězení 13 let. Přijde ti odškodnění dostatečné? Hlasuj v anketě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Německý soud osvobodil muže, který neprávem strávil ve vězení 13 let. Přijde ti odškodnění dostatečné? Hlasuj v anketě
Zdroj: Pexels/Sora Shimazi/volně k užití

Německý soud v obnoveném procesu zbavil obvinění muže, který si za údajnou vraždu odseděl ve vězení již 13 let, informuje TASR. Nyní má nárok na několikamilionové odškodnění.

Manfred Genditzki strávil roky bojem za obnovení procesu poté, co byl odsouzen za údajné usmrcení starší ženy, která se utopila ve vaně v bytě v Bavorsku, kde tehdy působil jako domovní správce.

7. července 2023 v 11:55 Čas čtení 0:44 Legalizace marihuany je u našich sousedů na spadnutí, má zemi ušetřit více než miliardu eur Legalizace marihuany je u našich sousedů na spadnutí, má zemi ušetřit více než miliardu eur

Byl to nešťastná náhoda, nikoliv vražda

„Přišel ten čas. Slyšeli jste vyjádření soudu, na které jste čekali téměř 14 let,“ řekla v pátek předsedající soudkyně Elisabeth Ehrl osvobozenému Genditzkému. Německá vláda musí muže odškodnit za nespravedlivě udělený vězeňský trest.

Soud rozhodl, že starší žena, za jejíž vraždu byl Genditzki odsouzen k doživotnímu vězení, zřejmě zemřela v důsledku nešťastné náhody a vůbec nebyla obětí zločinu. Experti totiž již předtím vypovídali, že zločin v tomto případě není pravděpodobný. Jeden z expertů řekl, že zabití by bylo „teoreticky možné“, ale pro jeho potvrzení „neexistují skutečné důkazy“.

Odškodnění je příliš nízké, říkají kritici

Prokuratura vyzvala soud, aby v obnoveném procesu Genditzkého osvobodila. Mezitím třiašedesátiletý muž, který po celou dobu neochvějně trval na své nevině, reagoval na verdikt soudu klidně, v plné soudní síni však mělo několik lidí v očích slzy.

22. dubna 2023 v 13:47 Čas čtení 1:04 Nové informace k případu Madeleine McCann: Soud nemůže rozhodovat o nejpravděpodobnějším pachateli Nové informace k případu Madeleine McCann: Soud nemůže rozhodovat o nejpravděpodobnějším pachateli

Nyní Genditzki získal nárok na finanční odškodnění, které kritici považují za příliš nízké – ve výši 368 400 eur (přibližně 8 814 500 korun), nebo 75 eur (necelých 1800 korun) za každý den, který strávil ve vězení. Mohl by také požádat o materiální odškodnění, například za ztrátu příjmu v době pobytu ve vězení.

Anketa:
Připadá ti takové odškodnění dostatečné?
Rozhodně ne, je to směšné. Zaslouží si víc peněz.
Tak ujde to, mohlo by to být horší.
Je to luxus.
Rozhodně ne, je to směšné. Zaslouží si víc peněz.
87 %
Tak ujde to, mohlo by to být horší.
11 %
Je to luxus.
2 %
Domů
Sdílet
Diskuse