Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. července 2023 13:43
Čas čtení 1:27

Masový vrah dostal 90 doživotních trestů, zabil 23 lidí. U soudu neprojevil žádné emoce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Masový vrah dostal 90 doživotních trestů, zabil 23 lidí. U soudu neprojevil žádné emoce
Zdroj: Wikimedia commons/Walmart Video Surveillance Camera/volně k užití

Devadesát doživotních trestů udělil americký federální soud muži, který v roce 2019 zavraždil třiadvacet lidí a dalších dvaadvacet zranil při hromadné střelbě v texaském El Pasu. Pachatel vyznával nadřazenost bílé rasy, jako oběti si vybíral Hispánce.

Prokurátoři udělili čtyřiadvacetiletému Patricku Crusiusovi doživotní trest za každé z 90 federálních provinění, včetně trestných činů z nenávisti, ke kterým se přiznal. Vrah, který u soudu neprojevil žádné emoce, tak byl prozatím odsouzen ke zbytku života za mřížemi.

Jeho obhájce Joe Spencer soudu řekl, že Crusius převzal odpovědnost za škodu, kterou způsobil, a že jeho činy byly způsobeny těžkou duševní chorobou. Obžaloba toto tvrzení odmítala, jeden z právníků označil Crusiuse za „zpodobnění zákeřného násilí“ a „nebezpečí pro všechny“. Federální žalobce Ian Martinez Hanna soudu řekl, že rasově motivovaný masakr byl „promyšlený a každý detail byl uvedený v dokumentu o jeho stvoření“.

Crusiusovi hrozí trest smrti 

V té době jednadvacetiletý Crusius v roce 2019 odjel ze svého domu v Dallasu a ujel přes jedenáct set kilometrů do El Pasa. Tam v obchodním domě Walmart zabil útočnou puškou 23 lidí, o kterých se domníval, že jsou imigranti.

8. července 2023 11:00 Čas čtení 6:42 „Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé „Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé

Letos v únoru přiznal vinu před federálním soudem poté, co prokurátoři uvedli, že v jeho případě nebudou usilovat o trest smrti. Pro Crusiuse je však trest vyměřený v pátek jen začátkem. Hrozí mu potenciální trest smrti v samostatném státním případu, ve kterém se nepřiznal k vraždě a který se bude projednávat v letech 2024 a 2025.

Během soudního slyšení, které započalo ve středu, se Crusius v síni setkal s desítkami příbuzných obětí a přeživších útoku, kteří vypovídali o dopadech jeho činů na jejich životy. 

Rodinní příslušníci některých obětí začali plakat, když se Crusius poprvé objevil u soudu, a haněli ho jako „ignoranta“, „zbabělce“, „zlého parazita“, „monstrum“ a „rasistu“.

Mířil na Mexičany, v prohlášení vyzýval k rasové segregaci

Úřady tvrdí, že Crusius v El Pasu jednal s jediným úmyslem, a to zabít Mexičany a přistěhovalce. Nejméně osm zabitých byli podle mexického ministra zahraničí Marcela Ebrarda občané Mexika. Crusius pár minut před střelbou zveřejnil na internetu nenávistný příspěvek, ve kterém se hlásil ke xenofobním názorům, nadřazenosti bílé rasy a vyzýval k segregaci.

Mezi 36 lidmi, kteří ve středu a ve čtvrtek oslovili Crusiuse, byla nezletilá dívka, která útok přežila. Mezi vzlyky se snažila popsat svůj děs a utrpení, které jí zážitek způsobil. 

„Bývala jsem šťastná, normální teenagerka, dokud se tento zbabělec nerozhodl použít násilí proti nevinným,“ řekla. „Teď už nejsem šťastná, jako jsem bývala.“

Domů
Sdílet
Diskuse