Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
21. července 2023 v 9:47
Čas čtení 0:42

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO s více než 35 procenty. Lidovci jsou na dlouhodobém minimu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Volby by vyhrálo ANO s více než 35 procenty. Lidovci jsou na dlouhodobém minimu
Zdroj: Hnutí ANO

Průzkum se konal mezi 12. a 30. červnem. Zapojilo se do něj 1007 respondentů a respondentek ve věku 18 let a více.

Volby do Poslanecké sněmovny by podle nového modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 35,5 procenta hlasů. Současná vládní koalice by získala celkem 37,5 procenta hlasů. Započítány jsou i hlasy pro stranu KDU-ČSL, která by se ovšem v případě samostatné kandidatury do dolní komory jako jediná nedostala.

20. července 2023 v 6:00 Čas čtení 4:57 Praha si dočasné využití prázdných domů nepřeje – přitáhlo by pozornost k problému, říká kolektiv Public Space Lab Praha si dočasné využití prázdných domů nepřeje – přitáhlo by pozornost k problému, říká kolektiv Public Space Lab

Lidovci na dlouhodobém minimu

Podpora hnutí ANO oproti květnu stoupla o jeden procentní bod. Druhá by skončila ODS, kterou by ale volilo méně lidí než v květnu, konkrétně 14 procent. Třetí jsou Piráti (11 %) těsně následovaní SPD (10 %). Ostatní strany se pohybují na hranici volitelnosti do sněmovny, či pod ní. Podpora KDU-ČSL klesla dokonce na dlouhodobé minimum (2 %).

Anketa:
Koho bys nyní volil*a?
ANO.
ODS.
Piráty.
SPD.
STAN.
TOP 09.
SOCDEM.
Zelení.
KSČM.
Trikolóru.
KDU-ČSL.
Někoho jiného.
ANO.
46 %
ODS.
12 %
Piráty.
13 %
SPD.
10 %
STAN.
3 %
TOP 09.
2 %
SOCDEM.
4 %
Zelení.
1 %
KSČM.
2 %
Trikolóru.
0 %
KDU-ČSL.
2 %
Někoho jiného.
3 %

V červnu 2023 by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. Překonání pětiprocentní hranice je ale u stran, které se kolem ní pohybují (STAN, TOP 09, SOCDEM), nejisté.

Rozložení mandátů vychází stejně jako v květnu. ANO 2011 by si v hypotetických červnových volbách připsalo 87 poslaneckých mandátů, ODS 37, SPD 21, Piráti 26, STAN 15 a TOP 09 by měla mandátů 14. Současná vládní koalice by získala 92 poslaneckých mandátů.

Domů
Sdílet
Diskuse