Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
24. července 2023 16:55
Čas čtení 0:52

Greta Thunberg poprvé před soudem. „Moje činy jsou ospravedlnitelné,“ řekla

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Greta Thunberg poprvé před soudem. „Moje činy jsou ospravedlnitelné,“ řekla
Zdroj: Getty Images/Pablo Blazquez Dominguez

Klimatická aktivistka Greta Thunberg v pondělí stanula před soudem poté, co v červnu odmítla uposlechnout příkaz policie a opustit klimatický protest ve švédském přístavním městě Malmö. Dostala pokutu ve výši 2 500 švédských korun (více než 5 200 korun).

Thunberg obvinění odmítla. „Moje činy jsou ospravedlnitelné,“ uvedla během soudního líčení. „Věřím, že jsme v nouzové situaci, která ohrožuje život, zdraví i majetek,“ dodala s tím, že v nebezpečí bylo nespočet lidí. 

24. července 2023 16:00 Čas čtení 4:11 Požáry v Řecku: Na co všechno máš nárok při zrušení zájezdu? Požáry v Řecku: Na co všechno máš nárok při zrušení zájezdu?

Thunberg byla odsouzena za to, že neuposlechla příkaz policie, aby opustila místo, na kterém spolu s dalšími aktivisty protestovala. Skupina blokovala cestu pro nákladní vozy, které dopravují naftu. „Je pravda, že jsem tam ten den byla, a je pravda, že jsem dostala rozkaz, který jsem neuposlechla, ale svou vinu chci popřít,“ řekla Thunberg.

Aktivistka dostala pokutu 1 500 švédských korun (v přepočtu více než 3 100 korun) za neuposlechnutí policejního rozkazu. Dalších 1 000 švédských korun (přes 2 000 korun) musí zaplatit jako příspěvek do Švédského fondu pro oběti zločinu. 

Červnová demonstrace, kterou zorganizovala ekologická aktivistická skupina Ta tillbaka framtiden (Reclaim the Future), se pokusila zablokovat vjezd a výjezd do přístavu v Malmö na protest proti používání fosilních paliv. „Rozhodli jsme se pouze nepřihlížet a raději fyzicky zastavit infrastrukturu fosilních paliv. Rekultivujeme budoucnost,“ uvedla Thunberg minulý měsíc. 

Domů
Sdílet
Diskuse