Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kuni Nguyenová
25. července 2023 v 15:59
Čas čtení 0:42

Lidé ochotní pracovat za nižší mzdu? Takových je v Česku nejméně za 30 let, ukazuje průzkum

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Lidé ochotní pracovat za nižší mzdu? Takových je v Česku nejméně za 30 let, ukazuje průzkum
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Co jsou lidé ochotni udělat pro minimalizaci dopadů případné nezaměstnanosti? Na to se podíval nedávný průzkum agentury STEM.

Ačkoliv se nezaměstnanosti bojí 39 procent Čechů a Češek v produktivním věku, hodnotu své práce nesnižují. Podíl těch, kteří jsou ochotní pracovat při hrozbě ztráty zaměstnání třeba i za nižší mzdu, je totiž nyní nejnižší od roku 1993. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Průzkum prováděla ve dnech 18. až 29. května a zúčastnilo se ho 1059 obyvatel ČR starších 18 let.

Na snížení výdělku by přistoupilo pouze 58 procent dotázaných. Přitom například na začátku pandemie koronaviru bylo lidí ochotných pracovat za nižší mzdu 73 procent a v době ekonomické krize v letech 2008 až 2014 až 80 procent.

Není však vyloučené, že se situace s ohledem na ekonomické nejistoty a obavy ze ztráty práce brzy nezmění. „Kvůli enormnímu růstu cen si však řada lidí už pravděpodobně nemůže dovolit akceptovat nižší mzdu,“ míní analytička STEM Kateřina Duspivová.

Ještě méně lidí by kvůli hrozící ztrátě práce přistoupilo na přestěhování. Do jiného regionu za zaměstnáním by bylo ochotno vyrazit jen 35 procent účastníků průzkumu. Třeba za ekonomické krize po roce 2008 by na stěhování přistoupilo více než 40 procent Čechů a Češek.

Domů
Sdílet
Diskuse