Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Veronika Dlesková TASR
27. července 2023 v 14:37
Čas čtení 0:47

Horolezecká laťka posunutá blíž k nebi. Norka a Nepálec zvládli 14 osmitisícovek v rekordním čase

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Horolezecká laťka posunutá blíž k nebi. Norka a Nepálec zvládli 14 osmitisícovek v rekordním čase
Zdroj: Twitter/@EverestToday

Norská horolezkyně Kristin Harila a nepálský šerpa Tendžin, známý jako Lama, ve čtvrtek překonali dosavadní rekord ve zdolání všech čtrnácti světových osmitisícovek. Všechny štíty vylezli za 3 měsíce a jeden den.

Posledním vrcholem horolezecké dvojice byla hora K2. „Tento rekord odráží jejich neochvějné odhodlání, týmovou práci a naprostou vytrvalost během tohoto monumentálního úsilí,“ uvedl jejich tým v prohlášení vydaném ve čtvrtek. 

Dvojice překonala rekord britského dobrodruha narozeného v Nepálu Nirmala Purdži, který v roce 2019 dosáhl tohoto výkonu za šest měsíců a šest dní. O jeho úspěchu vydal v roce 2021 Netflix úspěšný film 14 vrcholů: Nic není nemožné.

Purdža se v současnosti pokouší o rekord v nejrychlejším výstupu na vrcholy všech 14 osmitisícovek bez přídavného kyslíku. Jako první vystoupil na vrcholy všech 14 osmitisícovek v letech 1970–1986 italský horolezec Reinhold Messner, který všechny vrcholy zdolal právě bez přídavného kyslíku. 

Na všech 14 nejvyšších vrcholů světa vystoupilo více než 40 lidí, z toho však jen několik žen. Sedmatřicetiletá Harila pochází z města Vadsö na nejsevernějším cípu Norska, kde má nejvyšší kopec nadmořskou výšku pouhých 633 metrů, a horolezectví se věnuje od roku 2015.

Domů
Sdílet
Diskuse