Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
28. července 2023 17:28
Čas čtení 0:55

Rovnoprávnost i po smrti. LGBTQ+ lidé budou mít v Curychu vlastní pohřebiště

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rovnoprávnost i po smrti. LGBTQ+ lidé budou mít v Curychu vlastní pohřebiště
Zdroj: Unsplash/DDP/k volnému užití

LGBTQ+ lidé ve Švýcarsku mohou zůstat viditelní i po smrti.

Jednotlivec či páry queer komunity mohou být brzy pochováni na hřbitově Sihlfeld, který se nachází v největším švýcarském městě Curychu. Hřbitov totiž vyčlení samostatnou část pro LGBTQ+ lidi. Informuje o tom Swiss Info

„Duhový“ hřbitov v Sihlfeldu je součástí pracovní skupiny Rainbow Rest a otevírá se v září. Správa hřbitova začala přijímat rezervace v červenci. Cena hrobu je 2000 švýcarských franků (v přepočtu 50 tisíc korun) na 20 let, pro osoby žijící mimo Curych pak 2450 švýcarských franků (61 tisíc korun). Za tento poplatek se město stará o údržbu hrobů.

„Zaměřujeme se na bezpečný prostor pro queer lidi. Hrob si zde však může pronajmout každý. Jsme otevřeni všem,“ uvádí Bettina Burkhardt, členka projektu Rainbow Rest. „Naše vlastní generace a generace před námi vyrůstaly ve velmi konzervativním prostředí, kde byla homosexualita tabu. Mnozí z nich nebyli svými rodinami přijati dokonce byli zcela vyloučeni,“ dodává. 

28. července 2023 14:10 Čas čtení 2:29 Prošli jsme si novou Štvanickou lávku: Jak dlouho teď trvá dostat se z Holešovic do Karlína? Prošli jsme si novou Štvanickou lávku: Jak dlouho teď trvá dostat se z Holešovic do Karlína?

Segregace, nebo způsob zviditelnění?

O projektu Rainbow Rest informovalo několik švýcarských médií. Reakce veřejnosti byly kladné i kritické. Zazněly například názory, že politické zájmy na hřbitov nepatří. Podle Burkhardt je ale důležité, aby životní postoje členů LGBTQ+ komunity zůstaly viditelné i po smrti. Hřbitovy jsou podle ní odrazem společnosti.

V budoucnu chtějí iniciátoři a iniciátorky projektu na webových stránkách zveřejnit také životopisy a místa posledního odpočinku zesnulých queer lidí. Chtějí také organizovat vzpomínkové akce a poskytovat informace o nových pohřebních službách. Za tímto účelem byl zřízen i fond.

Domů
Sdílet
Diskuse