Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. července 2023 16:28
Čas čtení 0:33

Ukrajina přesune Vánoce na prosinec, chce opustit ruské dědictví

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina přesune Vánoce na prosinec, chce opustit ruské dědictví
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Ukrajina oficiálně přesunula Vánoce na 25. prosince. Oddělila se tak od ruské pravoslavné církve, která je slaví 7. ledna.

Změnu zákona již v pátek podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho cílem je „opustit ruské dědictví vnucování vánočních oslav“ a má být výsledkem „touhy každého Ukrajince žít svůj vlastní život s vlastními tradicemi a svátky“.

Pod duchovním vedením Moskvy byla Ukrajina přinejmenším od 17. století. Část ukrajinské pravoslavné církve se ale v roce 2019 oddělila kvůli ruské anexi Krymu. Již loni také povolila věřícím Ukrajincům a Ukrajinkám slavit Vánoce v prosinci. Informuje o tom deník The Guardian.

Ukrajina se zbavuje symbolů Ruska 

Jedná se o širší národní proces demontáže symbolů Ruska a Sovětského svazu. Jeho součástí je podle BBC mimo jiné přejmenovávání ulic spojených s ruskými a sovětskými historickými osobnostmi nebo odstranění řady pomníků.

Změna zákona přesune také Den ukrajinské státnosti ze 28. července na 15. července a Den obránců, který připomíná veterány ozbrojených sil, ze 14. října na 1. října.

Domů
Sdílet
Diskuse