Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
3. srpna 2023 17:55
Čas čtení 0:46

Sdílené koloběžky v Paříži končí. Lidem vadily množící se nehody

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sdílené koloběžky v Paříži končí. Lidem vadily množící se nehody

Z ulic Paříže začaly mizet sdílené elektrické koloběžky. Obyvatelé si jejich zákaz odhlasovali v referendu.

Paříž se tak stane prvním městem v Evropě, které plošně zakáže provoz těchto vozítek na svém území. Zákaz vstoupí v platnost 1. září. V poslední době byl na území města zaznamenán zvýšený počet nehod těchto dopravních prostředků, z nichž některé byly dokonce smrtelné, píše deník Le Figaro.

Před majiteli koloběžek nyní stojí úkol stáhnout všechna vozítka z pařížských ulic do konce srpna. Dohromady se jedná až o 15 000 kusů, které provozují společnosti Dott, Lime a Tier Mobility.

Společnost Lime již v tiskové zprávě uvedla, že namísto koloběžek pošle do Paříže až 10 000 sdílených kol. „V Paříži budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom uživatelům zaručili svobodu pohybu,“ prohlásil ředitel Lime pro Francii Hadi Karam.

Kam s nimi?

Vyřazené koloběžky však rozhodně nezamíří do šrotu. Jak uvedl Le Figaro, firma Dott hodlá svá vozítka přesunout do Bordeaux, Belgie či izraelského Tel Avivu. Koloběžky konkurenčního Tieru zase poslouží uživatelům v Berlíně či ve Varšavě.

Referendum o budoucnosti sdílených vozítek proběhlo letos na jaře. Pro jejich zákaz se vyslovilo téměř 90 procent voličů a voliček. Hlasování však provázel velmi nízký zájem ze strany místních obyvatel, k urnám se jich dostavilo pouhých osm procent.

Anketa:
Měla by podle tebe zavést zákaz sdílených koloběžek také Praha?
Ano.
Ne.
Je mi to jedno, chodím pěšky.
Ano.
74 %
Ne.
11 %
Je mi to jedno, chodím pěšky.
16 %
Domů
Sdílet
Diskuse