Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
4. srpna 2023 13:19
Čas čtení 0:45

Polsko reaguje na běloruské provokace. Tak odvážnou reakci Lukašenko nečekal

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Polsko ve čtvrtek oznámilo, že v důsledku nedávného narušení polského vzdušného prostoru běloruskými vojenskými vrtulníky posílí ochranu své východní hranice s Běloruskem.

Šéf polského ministerstva obrany Mariusz Blaszczak uvedl, že k východní hranici bylo vysláno několik vojenských vrtulníků. Zdůraznil, že polští vojáci v odůvodněných případech použijí zbraně.

4. srpna 2023 10:07 Čas čtení 1:21 Počasí o víkendu: Na koupání zapomeň, čeká nás déšť a zima Počasí o víkendu: Na koupání zapomeň, čeká nás déšť a zima

 „Rusko a Bělorusko zvyšují tlak na (polské) hranice, provokací přibývá a je důležité si uvědomit, že jejich počet bude narůstat,“ řekl polský premiér Mateusz Morawiecki. Podle jeho informací se na území Běloruska nachází asi čtyři tisíce žoldáků z ruské Wagnerovy skupiny.


„Hranice Polska a Litvy jsou dnes hranicemi svobodného světa, který krotí despotismus z Východu,“ poznamenal Morawiecki během návštěvy litevského prezidenta Gitanase Nausedy ve městě Suwałki na severovýchodě Polska.

Bielorusko
Zdroj: Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo, AP

Reakce na narušení vzdušného prostoru

Polsko v úterý obvinilo Bělorusko z narušení svého vzdušného prostoru dvěma vrtulníky. K incidentu údajně došlo jižně od takzvaného Suwałského koridoru – oblasti strategického významu pro NATO, Evropskou unii a Rusko a Bělorusko.


Polská armáda nejprve popřela, že by k narušení došlo, ale později to v prohlášení vydaném téhož dne potvrdila. Její prvotní reakce vyvolala kritiku opozice, která vyzvala polského ministra obrany k rezignaci.


Na čtvrtečním jednání běloruské úřady předložily polskému chargé d'affaires Martinu Wojciechowskému letové plány vrtulníků, aby prokázaly, že nedošlo k narušení polského vzdušného prostoru. Vyzvaly také Varšavu, aby situaci nevyhrocovala.

Domů
Sdílet
Diskuse