Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák ČTK
7. srpna 2023 9:48
Čas čtení 1:00

Českem prošla dvě tornáda. Nechala za sebou zbořenou kůlnu a poničené střechy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Českem prošla dvě tornáda. Nechala za sebou zbořenou kůlnu a poničené střechy
Zdroj: Facebook/Czech Thunderstorm Research Association

Během nedělního večera se nad Českou republikou objevila hned dvě tornáda. Meteorologický jev vyděsil obyvatele obcí Tisá na Ústecku a Zvěřínek na Nymbursku. Hlášeny jsou jen drobné škody na majetku, uvedla ČTK.

První tornádo bylo pozorováno v okolí Zvěřínku v okrese Nymburk. Na záběrech, které na Twitteru zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), je vidět převrácená trampolína na zahradě jednoho z rodinných domů se vzdušným vírem v pozadí.

Zajímavostí je, že nad oblastí v danou chvíli procházely pouze slabší přeháňky bez bleskové aktivity. Živel měl způsobit pouze lehké škody lokálního charakteru v podobě popadaných střešních tašek.

2. srpna 2023 11:00 Čas čtení 5:04 Ani se nehni a vydělávej. Skupina z Rumunska v českých městech využívá k žebrání své psy, situace je prý neřešitelná Ani se nehni a vydělávej. Skupina z Rumunska v českých městech využívá k žebrání své psy, situace je prý neřešitelná

V neděli v podvečer se podle informací ČTK vyskytlo slabé tornádo také v obci Tisá na Ústecku. Přesný typ jevu, který poničil kůlnu u jednoho z místních rodinných domů, je však stále předmětem zkoumání. „Pravděpodobně se jednalo o slabé tornádo s opravdu velmi krátkou dobou působení a s velmi malou zasaženou oblastí,“ uvedl pro ČTK Martin Novák z ústecké pobočky ČHMÚ.

S tornádem mají v letošním roce zkušenosti také obyvatelé obce Lubná na Svitavsku, kde se tento relativně vzácný jev vyskytl během minulých měsíců hned dvakrát. Další tornáda se v poslední době objevila v Nejepíně na Havlíčkobrodsku či u Letovic na Blanensku.

Domů
Sdílet
Diskuse