Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
11. srpna 2023 11:41
Čas čtení 1:00

Severní Korea očekává nebezpečnou tropickou bouři. Lidé by se měli zaměřit na záchranu portrétů Kim Čong-una, vyzývá vláda

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Severní Korea očekává nebezpečnou tropickou bouři. Lidé by se měli zaměřit na záchranu portrétů Kim Čong-una, vyzývá vláda
Zdroj: TASR/AP

Do Severní Koreje míří tropická bouře Khahun a země se připravuje na přívalové deště a silný vítr. Kdo by čekal, že se tamní vláda bude snažit ochránit hlavně obyvatelstvo, byl by na omylu.

Severokorejci byli státními médii vyzváni, aby udělali vše pro ochranu propagandistických předmětů, které připomínají vládu dynastie Kimů. Podle deníku The Guardian to uvedly vládní noviny Rodong Sinmun.

10. srpna 2023 17:11 Čas čtení 0:54 Ohnivé peklo na havajském ostrově Maui. Lidé před živlem utíkali do oceánu Ohnivé peklo na havajském ostrově Maui. Lidé před živlem utíkali do oceánu

Sochy a obrazy jako náboženské ikony

Oficiální noviny vládnoucí Korejské strany práce uvedly, že by se lidé měli zaměřit především na zajištění bezpečnosti portrétů současného vůdce Kim Čong-una, jeho otce Kim Čong-ila a jeho dědečka a zakladatele Severní Koreje Kim Ir-sena. Médium rovněž uvedlo, že by lidé měli chránit také sochy, mozaiky, nástěnné malby a další předměty, které slouží jako památka na dynastii Kimů. 

Portrét Kim Čong-ila a Kim Ir-sena zdobí každý dům a kancelář v zemi a za jejich poškození, byť i omylem, hrozí lidem poprava. „Ty sochy a portréty nejsou jen obyčejné symboly, jsou to posvátné náboženské symboly, v podstatě ikony. Každé náboženství od nepaměti očekává, že jeho věřící budou připraveni zemřít  nebo alespoň trpět , aby tyto ikony zachránili,“uvedl koreanista Andrei Lankov.

Khahun dorazil na Korejský poloostrov ve čtvrtek. V Jižní Koreji už tato tropická bouře způsobila záplavy a sesuvy půdy. Jeden člověk zemřel a více než šestnáct tisíc lidí bylo evakuováno. Severokorejská státní tisková agentura KCNA uvedla, že všechny sektory a jednotky v zemi vedou „dynamickou kampaň, aby se s katastrofálními abnormálními klimatickými podmínkami vyrovnaly“. Dodala, že byla vydána „varování před silným větrem, lijáky, přílivovými vlnami a mořem“.

10. srpna 2023 17:00 Čas čtení 5:39 Tohle jsou podle hodnocení turistů nejhorší pláže v Evropě: cigarety a smetí zahrabané v písku i podprůměrné služby Tohle jsou podle hodnocení turistů nejhorší pláže v Evropě: cigarety a smetí zahrabané v písku i podprůměrné služby

Na chudý sever poloostrova mohou mít podobné přírodní katastrofy zničující dopad. Zranitelnost vůči povodním tam zvýšilo zejména odlesňování a slabá infrastruktura. Severokorejská státní média uvedla, že příslušníci armády dostali příkaz připravit protipovodňová opatření a zachránit úrodu.

Domů
Sdílet
Diskuse