Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
10. srpna 2023 17:11
Čas čtení 0:54

Ohnivé peklo na havajském ostrově Maui. Lidé před živlem utíkali do oceánu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ohnivé peklo na havajském ostrově Maui. Lidé před živlem utíkali do oceánu
Zdroj: TASR/Matthew Thayer/The Maui News via AP

Druhý největší havajský ostrov Maui zasáhly ničivé lesní požáry. Živel si již vyžádal 36 mrtvých a desítky zraněných.

Očekává se, že počty mrtvých budou dále narůstat s tím, jak na ostrově pokračují záchranné práce. Oheň již zničil část historického města Lahaina na západě ostrova, kde lehlo popelem několik desítek obytných domů a podniků. Hoří ale také v centrální části ostrova.

Kvůli rychle se šířícímu ohni musely své domovy opustit již stovky obyvatel. Několik lidí před požáry dokonce uteklo do oceánu, odkud je vytáhli záchranáři. Od úterý, kdy byl na Havaji vyhlášen stav nouze, zůstává přibližně 15 tisíc odběratelů bez elektřiny.

10. srpna 2023 16:07 Čas čtení 0:49 Toto je nejvíce znečištěné město na světě. Uhelné elektrárny a dopravní zácpy ničí plíce 30 milionům obyvatel Toto je nejvíce znečištěné město na světě. Uhelné elektrárny a dopravní zácpy ničí plíce 30 milionům obyvatel

V oblasti panuje silný vítr s nárazy o rychlosti až sto kilometrů za hodinu, který záchranářům jejich práci velmi komplikuje. Kvůli povětrnostním podmínkám nemohou vzlétnout hasicí vrtulníky. Množství popadaných stromů a sloupů elektrického vedení záchranářům zase komplikuje pohyb po zemi. 

Problémy způsobil živel i turistům, kteří zůstali uvězněni na tamním letišti. Podle havajských úřadů se jedná přibližně o 1800 cestujících. Na místě nefunguje ani mobilní signál, což znamená, že jediným komunikačním prostředkem zůstávají v mnoha případech satelitní telefony.

9. srpna 2023 20:18 Čas čtení 0:33 Trápí tě strach z létání? Přihlas se do unikátní studie a zjisti, jestli máš šanci se téhle fóbie zbavit Trápí tě strach z létání? Přihlas se do unikátní studie a zjisti, jestli máš šanci se téhle fóbie zbavit

Aktuálně hoří i na sousedním ostrově Havaj, který je z celého souostroví tím největším. V oblasti byl vyhlášen stav přírodní katastrofy poté, co se oheň nekontrolovatelně šířil k jedné z místních vesnic.

Domů
Sdílet
Diskuse