Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
13. srpna 2023 9:02
Čas čtení 0:52

Polsko posílá na hranici s Běloruskem 10 tisíc vojáků. Reaguje na narušení hranice a wagnerovce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polsko posílá na hranici s Běloruskem 10 tisíc vojáků. Reaguje na narušení hranice a wagnerovce
Zdroj: Kancelária predsedu NR SR

Poláci zdůrazňují, že vojáky na hranice posílají výhradně pro odstrašující efekt.

Polsko zvýšilo počet vojáků u hranic s Běloruskem jako odstrašující prostředek v době „destabilizujících“ kroků proruského souseda. Uvedl to v sobotu polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.


Blaszczak se v Jarylowce na východě Polska setkal s některými vojáky, kteří byli v poslední době posláni k běloruské hranici. Zdůraznil tam, že zvýšená vojenská přítomnost je výlučně odstrašujícím, ne nepřátelským krokem, jak tvrdí Minsk a Moskva.

12. srpna 2023 19:27 Čas čtení 5:01 „Život je krátký na to, abyste žili ve strachu.“ Co LGBTIQ+ lidé radí mladým, kteří se bojí coming outu? „Život je krátký na to, abyste žili ve strachu.“ Co LGBTIQ+ lidé radí mladým, kteří se bojí coming outu?

„Není pochyb, že běloruský režim spolupracuje s Kremlem a že cílem útoků na polskou hranici je narušit stabilitu naší země,“ řekl Blaszczak.

Minulý týden dva běloruské vojenské vrtulníky nakrátko vstoupily do vzdušného prostoru Polska, což Varšava označila za úmyslnou provokaci. Provládní skupina v Bělorusku také nedávno tvrdila, že polští politici, podporující Ukrajinu ve válce proti útočícímu Rusku, „svými činy a rétorikou rozdmýchají oheň války“, přičemž je prý „pohání šovinismus“.


Blaszczak tento týden oznámil, že na hranici s Běloruskem umístí celkem 10 tisíc příslušníků armády a jednotek územní obrany. Budou tam působit spolu s obvyklou pohraniční stráží.


Polsko je znepokojeno také přítomností žoldnéřů ruské Wagnerovy skupiny v Bělorusku a migranty z Blízkého východu a Afriky, kteří se snaží nelegálně dostat do země z Běloruska.


Polsko a další země východního křídla NATO obviňují režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že migranty cíleně přivádí k hranicím v rámci takzvané hybridní války zaměřené na vyvolávání nestability na Západě.

Domů
Sdílet
Diskuse