Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
14. srpna 2023 16:10
Čas čtení 0:48

Americký stát zavádí snídaně a obědy pro studenty zdarma. Platí je milionáři ze svých daní

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Americký stát zavádí snídaně a obědy pro studenty zdarma. Platí je milionáři ze svých daní
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Výnosy z nové daně z příjmu směřují do oblastí, kde jsou potřeba.

Všechny děti studující v jedné ze státních škol v americkém státu Massachusetts mají ve školních kantýnách nárok na bezplatnou snídani a oběd. To vše je možné díky nové 4% dani, kterou odvádí každý obyvatel, jenž vydělává více než jeden milion dolarů ročně (v přepočtu 22 milionů korun). Informují o tom bostonská televizní stanice WCVB a server Business Insider

Občané hlasovali pro ústavní dodatek ke zdanění lidí s vysokými příjmy v roce 2022. V platnost vstoupil na začátku roku 2023. Massachusetts se tak stal osmým státem, který přijal plán na bezplatné školní obědy.

14. srpna 2023 11:38 Čas čtení 0:48 Skandál otřásá Nejvyšším soudem USA. Konzervativní soudce Thomas přijímal luxusní úplatky od miliardářů Skandál otřásá Nejvyšším soudem USA. Konzervativní soudce Thomas přijímal luxusní úplatky od miliardářů

Na jídla ve státních školách se vybralo kolem jedné miliardy dolarů (zhruba 22 miliard korun). To však není jediná oblast, kam výnosy z nové daně z příjmu směřují. Část peněz byla také přidělena na pomoc imigrantům a imigrantkám bez dokladů, kteří chodí na střední školu v Massachusetts. Dalších 523 milionů dolarů (přes 11,5 miliardy korun) se vyčlenilo na vzdělání a 477 milionů dolarů (kolem 10,5 miliardy korun) pak na dopravu.

Prezident Joe Biden v únoru vyzval zákonodárce a zákonodárkyně, aby schválili jeho návrh na zdanění miliardářů. Jeho plán spočívá v tom, že by zavedl minimální 20% daň na domácnosti s čistým jměním přesahujícím 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun).

Domů
Sdílet
Diskuse