Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Florián Meričko
16. srpna 2023 20:11
Čas čtení 0:47

Nová dopravní značka zaskočila řidiče a řidičky ve Francii. Co znamená tento bílý kosočtverec?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nová dopravní značka zaskočila řidiče a řidičky ve Francii. Co znamená tento bílý kosočtverec?
Zdroj: Twitter/@_Socrate__

Dopravní značení vymezuje speciální jízdní pruh, ve kterém mohou jezdit vybrané typy vozidel.

Na francouzských cestách se začala objevovat nová dopravní značka. Řidiče může překvapit netradičním znakem bílého kosočtverce na modrém pozadí, informuje francouzský portál actu.fr.

Taková dopravní značka má sloužit k označení jízdního pruhu vyhrazeného pro jízdu se spolujezdcem či spolujezdkyní, ale také kategorie vozidel jako osobní vozidla s nejméně dvěma osobami, elektromobily, autobusy, taxíky či prostředky veřejné dopravy.

Chtějí tak snížit emise a zlepšit situaci na cestách

Nachází se na dopravních úsecích s minimálně třemi jízdními pruhy a jejím hlavním účelem má být snížení počtu vozidel na počet přepravovaných osob, v jehož důsledku chce země docílit celkového snížení emisí.

Účastnictvo silničního provozu má vybízet k tomu, aby upřednostňovalo veřejnou dopravu či jízdu s více osobami ve vozidle. Francouzi a Francouzky zároveň očekávají, že se díky novému dopravnímu značení podaří zkrátit potřebný čas pro přepravu.

Francouzský portál však upozorňuje na to, že pokud policisté a policistky v jízdním pruhu odhalí řidiče, kteří do něj nepatří, hrozí jim pokuta až 135 eur (asi 3 200 korun).

Domů
Sdílet
Diskuse