Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
18. srpna 2023 v 11:00
Čas čtení 0:33

MAPA: Komáři jsou v Česku extrémně aktivní. Podívej se, kde lidem sají krev nejvíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Komáři jsou v Česku extrémně aktivní. Podívej se, kde lidem sají krev nejvíc
Zdroj: Wiki Commons/Centers for Disease Control and Prevention's

V Česku momentálně panují vhodné meteorologické podmínky pro komáry, celý víkend budou na většině území mimořádně aktivní. Podívej se na mapu, kde tě tento otravný hmyz může štvát nejvíc.

Český hydrometeorologický ústav vydává kromě pylového semaforu a mapy pravděpodobnosti růstu hub i mapu aktivity komárů. A ti jsou teď podle předních českých odborníků v oblasti meteorologie mimořádně aktivní, a to skoro po celém Česku.

Index aktivity komárů nevyjadřuje počet komárů, ten totiž závisí na mnoha faktorech včetně počasí, množství a stavu vhodných líhnišť, ale i na populační dynamice jednotlivých druhů. Nejvyšších stupňů dosahuje index za teplého bezvětrného počasí s vysokou vlhkostí vzduchu.

Mapa zobrazující aktivitu komára v ČR.
Mapa zobrazující aktivitu komára v ČR. Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Mapa vyjadřuje index aktivity komára pro páteční den. Čím tmavší barva, tím pravděpodobnější výskyt komára v dané oblasti. Na území vybarveném rudou barvou je tedy aktivita tohoto nepříjemného hmyzu mimořádná. 

12. května 2023 v 16:47 Čas čtení 0:48 Milují tě komáři? Přitahují je určité druhy mýdel, naznačuje studie Milují tě komáři? Přitahují je určité druhy mýdel, naznačuje studie

V sobotu má být situace o trochu lepší, a to zejména na západu Česka, v neděli budou komáři létat přibližně stejně jako v pátek. Na mapu aktivity komárů i další užitečné mapy se můžeš podívat zde.

Domů
Sdílet
Diskuse