Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
24. srpna 2023 16:44
Čas čtení 1:23

Agresivní želva tyranizuje turisty v Chorvatsku. Má obrovskou hlavu, vědci její chování nechápou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Agresivní želva tyranizuje turisty v Chorvatsku. Má obrovskou hlavu, vědci její chování nechápou
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Obyvatelé a turisté chorvatského ostrova Čiovo řeší velký problém. Na pobřeží se totiž zabydlela želva, která místo nechce opustit a místní napadá a terorizuje.

Místní i turisty přítomnost želvy trápí. Jen za poslední měsíc zaútočila na několik lidí, což na ostrově vzbuzuje strach. Želva je prý velká přes metr a má obrovskou hlavu. 

4. srpna 2023 17:00 Čas čtení 0:21 Chorvati se smějí líným turistům. Parkují velmi blízko pláže, ale zapomínají na důležitou věc Chorvati se smějí líným turistům. Parkují velmi blízko pláže, ale zapomínají na důležitou věc

Želva je agresivní nejspíš proto, že je z neznámého důvodu velmi teritoriální. Zdá se, že by zhruba pětikilometrovou oblast, kde pobývá, měla nejraději sama pro sebe a všechny nechtěné návštěvníky, kteří se odváží proplout do jejího podmořského království, bez lítosti pokouše. Některá chorvatská média uvádí, že napadla už čtyři lidi, jiná hovoří už o patnácti.

Místní mají strach

Ostrované už ale začínají být zoufalí. Před želvou není úniku ani v hloubce, ani na mělčině, a tak se většina lidí zdráhá vůbec do moře chodit. „Den po příjezdu nám želva pokousala hosta do stehna. Stalo se to na mělčině, jen pět metrů od břehu,“ říká svědkyně deníku Jutarnji. 


„Nedávno napadla i další ženu, křik byl slyšet až k našemu domu, který je padesát metrů od pláže. Představte si, že zaútočí na malé dítě,“ dodala žena s tím, že situace je opravdu kritická. Odborníci prý místní nabádají, aby želvu neprovokovali. „Ale kdo by se vůbec odvážil,“ dodává závěrem svědkyně.

19. srpna 2023 7:31 Čas čtení 1:12 Turista našel nejlevnější město v Chorvatsku. Za pivo, pizzu a zmrzlinu dal sotva 250 korun Turista našel nejlevnější město v Chorvatsku. Za pivo, pizzu a zmrzlinu dal sotva 250 korun

Útok želvy popsal i osmašedesátiletý Ljubo, který na ostrov přijel na dovolenou. „Plaval jsem tak padesát metrů od břehu a nejdřív jsem ucítil lehké okusování na kotníku, pak tlak na koleno. A když jsem se otočil, uviděl jsem pod hladinou něco obrovského,“ řekl.


​Instinktivně se snažil odplavat, ale želva ho následovala a zakousla se mu přímo do stehna. „Kopl jsem ji do krunýře a teprve pak odplavala,“ popsal. „Člověk je v moři docela bezmocný a musím přiznat, že jsem se bál o svůj život,“ přiznal po děsivém zážitku.  

Bezvýchodná situace

Situace ale v současné době nemá řešení. Jedná se totiž o želví druh karety obrovské, která je chráněná. Chování želvy si ale nedovedou vysvětlit ani odborníci.

„Není obvyklé, aby želva zůstávala na jednom místě u pobřeží více než několik dní,“ říká profesor mořských studií na univerzitě ve Splitu Alen Soldo. Želva se podle expertů přibližuje k pobřeží obvykle jen při hledání potravy. Tou ale rozhodně nebývají plavci, ale například menší ryby či ježovky.

Domů
Sdílet
Diskuse