Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
11. září 2023 14:31
Čas čtení 1:17

Ikea v Česku zlevňuje třetinu svých produktů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ikea v Česku zlevňuje třetinu svých produktů
Zdroj: Unsplash/Ueun Song

Švédská společnost Ikea vyrábějící nábytek a doplňky do domácnosti v Česku dlouhodobě zlevňuje více než třetinu svých produktů. V sousedních zemích je však zboží často stále levnější než u nás.

Pokles cen se dotkl nábytku, bytových doplňků nebo kuchyňských spotřebičů, průměrně zlevní o více než osm procent.

Snížit ceny v Česku umožnil podle nábytkářského giganta především příznivý vývoj kurzu české koruny nebo fakt, že se po koronavirové pandemii stabilizovaly dodavatelské řetězce. „Od září, tedy začátku našeho nového finančního roku, tak v Česku zlevňujeme více než 3300 výrobků,“ potvrzuje regionální manažerka prodeje Ikea Tímea Münznerová.

Nábytkářský řetězec přislíbil, že u některých výrobků budou ceny nižší až o desítky procent, v průměru však o více než osm procent.

Vyšší platy, nižší ceny

Z porovnání cen, které Aktuálně.cz udělalo loni, přitom vyplývá, že ve srovnání se sousedními státy jsou mnohé kousky v Česku dražší. Překvapivé je poměření zejména v případě Německa či Rakouska, kde mají lidé oproti tuzemsku několikanásobně vyšší mzdy. „V koncových cenách se odrážejí lokální vlivy v dané zemi, jako jsou například ceny dopravy, energií, inflace nebo měnový kurz, ale také objemy výrobků, které se na daném trhu prodají. Důsledkem všech těchto faktorů je, že ceny v různých zemích se mohou lišit,“ vysvětlil loni mluvčí Ikea Petr Šašek.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Z aktuálního srovnání několika nejoblíbenějších položek vyplývá, že po zářijovém zlevnění vychází nákup nábytku v naprosté většině případů nejlevněji u nás. Nezlevněné produkty jsou však často stále levnější u sousedů. 

postel Hemmes
Zdroj: Ikea

Například rám pohovky Hemnes vyjde v Česku na 7790 Kč, ze všech sousedních zemí je tedy nejlevnější právě v tuzemsku. 

Česko7790 Kč (před zářijovým snížením ceny 8990 Kč)
Německo9724 Kč
Rakousko8506 Kč
Slovensko8506 Kč
 Polsko

7963 Kč

Oblíbený policový díl Kallax byl před zlevněním v Česku ze všech středoevropských zemí nejdražší, nyní ho u nás naopak pořídíš nejlevněji. 

Česko 999 Kč (před zářijovým snížením ceny 1290 Kč)
Německo 1219 Kč
Rakousko 1219 Kč
Slovensko 1146 Kč
Polsko 1217 Kč
kallax
Zdroj: Ikea

Mezi další zlevněné produkty patří například židle Ingolf, jejíž cena klesla z 1690 korun na 1290 korun, psací stůl Lagkapten/Alex, který nyní můžeš koupit za 3089 korun, úložná krabice Dröna nebo dóza IKEA 365+.

Domů
Sdílet
Diskuse