Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
13. září 2023 12:43
Čas čtení 0:40

Nekonečným frontám na úřadech odzvonilo. Nově bude možné žádat o důchody online

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nekonečným frontám na úřadech odzvonilo. Nově bude možné žádat o důchody online
Zdroj: Pixnio/volně k užití

Poslanci ve středu schválili novelu zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. Změna umožní lidem zažádat o důchod jednodušší cestou.

Díky schváleným změnám budou moci lidé žádat online cestou nejen o starobní, ale také o invalidní nebo pozůstalostní důchod. S platností novely se počítá od 1. prosince letošního roku.

Podle předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše se tak budou moci tisíce lidí, kteří ročně žádají o důchod, vyhnout čekání na úřadech. „Kdo má doma počítač, nebude muset nikam chodit,“ říká Bartoš. Identifikace podle něj proběhne na dálku prostřednictvím eObčanky, NIA ID, MojeID, bankovní identity či přes datovou schránku.

12. září 2023 13:35 Čas čtení 1:22 Podpořte investice do vzdělání, vyzvaly vládu vysoké školy i odbory Podpořte investice do vzdělání, vyzvaly vládu vysoké školy i odbory

Úpravou prošly také výplatní termíny důchodů. Ty budou nově vypláceny za běžný kalendářní měsíc, nikoli dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách, jako tomu bylo doposud. Cílem je sjednocení výplat všech příjemců a zpřehlednění celého systému.

Více peněz pracujícím důchodcům

Novinka přináší také zrušení povinnosti platit pojistné na důchodové pojištění u pojištěnců, kteří mají nárok na výplatu starobního důchodu v plné výši a dosáhli důchodového věku. „Podporujeme i motivaci pro seniory, kteří si přejí pracovat i v důchodovém věku. A to formou slevy na pojistném,“ uvádí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová.

Domů
Sdílet
Diskuse