Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. září 2023 v 13:39
Čas čtení 1:01

Pilot se katapultoval z letadla a dopadl na cizí pozemek. Obyvatel domu mu zavolal pomoc

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pilot se katapultoval z letadla a dopadl na cizí pozemek. Obyvatel domu mu zavolal pomoc
Zdroj: Wikimedia Commons/Donald R. Allen/volně k užití

Při dopadu z výšky asi 600 metrů utrpěl jen několik škrábanců a stěžoval si na bolest zad.

Pilot ztracené stíhačky F-35, patřící americkému námořnictvu, zavolal na tísňovou linku z domu v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde přistál s padákem, informovala televizní stanice BBC.


Stanici BBC se podařilo získat zvukový záznam čtyřminutového hovoru. Je na něm slyšet, jak obyvatel domu klidně vysvětluje zmatené dispečerce, že v jeho domě se nachází pilot. „Asi mi přistál na zahradě poté, co se katapultoval,“ říká muž. Pilot následně dispečinku řekl, že si není jistý, kde se jeho stíhačka nachází. Dispečerku požádal o vyslání sanitky, při dopadu z výšky asi 600 metrů utrpěl jen několik škrábanců a stěžoval si na bolest zad.

23. září 2023 v 13:01 Čas čtení 0:41 Zvýšení minimální mzdy: Ministerstvo navrhuje růst až o 2100 korun Zvýšení minimální mzdy: Ministerstvo navrhuje růst až o 2100 korun

Námořnictvo prohlásilo, že pilot se katapultoval po poruše stíhačky a dopadl do rezidenční oblasti nedaleko mezinárodního letiště v Charlestonu. Letadlo však ještě nějakou dobu letělo a teprve poté se zřítilo, přestože není jasné, jak je to možné bez přítomnosti pilota v kokpitu. Námořnictvo vysvětlilo, že to může být opatřením, které pomáhá udržovat kontrolu nad letadlem v případě, že pilot ztratí vědomí a ruce mu sklouznou z ovládání.


Okamžitě po ukončení hovoru se rozjela pátrací akce po stroji v hodnotě 100 milionů amerických dolarů, kterou však komplikovaly systémy zabraňující zobrazení stroje na radaru a také skutečnost, že v případě katapultování pilota se z paměti stroje vymažou všechny uložené údaje. Stíhačku se ale podařilo objevit v pondělí.


Program vývoje stíhaček F-35 sužují technické problémy, uvádí armádní zpráva doručená americké vládě ve čtvrtek. Mimo jiné informuje také o tom, že nedostatečný výcvik, chybějící náhradní díly a složité opravy způsobují, že efektivita letky stíhaček F-35 amerických ozbrojených sil se pohybuje kolem 55 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse