Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
26. září 2023 7:00
Čas čtení 1:05

Otvírací doba obchodů 28. září: Přehledně, kde si na státní svátek (ne)nakoupíš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Otvírací doba obchodů 28. září: Přehledně, kde si na státní svátek (ne)nakoupíš
Zdroj: Gustoimages/science Photo Library

Během státních svátků nebývá často jasné, jak funguje otvírací doba obchodů. Někdy musí ze zákona zavřít všechny větší prodejny, na jiné svátky však mohou zůstat otevřené. Ve čtvrtek 28. září slavíme Den české státnosti, kde bude zavřeno?

Osmadvacáté září je zasvěceno sv. Václavovi a slouží jako vzpomínka na jeho dědictví a přínos pro český stát. Svátek připadá na den, kdy byl na popud svého bratra, knížete Boleslava I., v roce 935 zavražděn.

28. září 2023 13:00 Čas čtení 0:29 KVÍZ: Kdo z rodiny svatého Václava jsi? Zjisti to! KVÍZ: Kdo z rodiny svatého Václava jsi? Zjisti to!

Supermarkety budou zavřené 

Ve které státní svátky budou obchody uzavřené, určuje zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit od 1. října roku 2016. Tento zákon stanovuje, že obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních musí zůstat během stanovených svátků zavřené. A jelikož i den svatého Václava spadá do seznamu třinácti státních svátků, budou tedy velké prodejny, jako jsou například supermarkety, zavřené. 

Otevřené mohou zůstat obchody, jejichž prodejní plocha nepřesahuje zmíněných 200 metrů čtverečních. Výjimku mají například prodejny na letištích, nádražích či ve zdravotnických zařízeních, velkoobchody (např. Makro), lékárny nebo čerpací stanice.

AlbertJediná prodejna, která bude mít 28. 9. otevřeno, se nachází v Českých Budějovicích v Nádražní ulici, ostatní prodejny budou uzavřeny, ověříš si to i na webu obchodu.
Billa

Minimarkety Billa na čerpacích stanicích budou otevřeny. Otevřeny budou i prodejny na Letišti Václava Havla a na pražském a brněnském hlavním nádraží. Na ostatních pobočkách nenakoupíš.

GlobusHypermarkety mají ve čtvrtek zavřeno.
KauflandProvozuje pouze větší prodejny, ty budou 28. září uzavřeny.
LidlProdejny Lidl budou také uzavřeny.
PennyAni v Penny si na státní svátek nenakoupíš.
TescoTesco bude mít také zavřeno.
Rohlík.cz a Kosik.czObchody s rozvozem potravin se na státní svátky omezovat nemusí, můžeš si tedy nakoupit online.

 

Kromě velkých obchodů musí být zavřené rovněž bazary, zastavárny a výkupny odpadu. Na dodržování zákona dohlíží ČOI (Česká obchodní inspekce) a za jeho nedodržování může udělit pokutu do výše až jednoho milionu korun.

Domů
Sdílet
Diskuse