Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
29. září 2023 10:57
Čas čtení 1:18

Ve Švédsku zaznamenali rekordní počet vražd. S likvidací gangů má pomoct i armáda

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve Švédsku zaznamenali rekordní počet vražd. S likvidací gangů má pomoct i armáda
Zdroj: Pexels

Švédský premiér Ulf Kristersson v reakci na rostoucí počet vražd povolal šéfa armády, aby pomohla řešit nárůst násilí páchaného gangy. Jen za září bylo zatím násilně zabito 12 lidí, což je pro Švédsko rekordní.

Rozhodnutí povolat armádu přišlo poté, kdy byli během 12 hodin, tedy jedné noci, nezávisle na sobě zastřeleni dva mladí muži ve Stockholmu a pětadvacetiletá žena zemřela na důsledky výbuchu svého domu ve městě Fullero, pár desítek kilometrů severně od hlavního města. Údajně byla sousedkou někoho, kdo měl vazby na místní gangy. 

29. září 2023 9:00 Čas čtení 0:43 Rusko hlásí sestřelení 11 ukrajinských dronů. Jednomu se podařilo shodit výbušniny Rusko hlásí sestřelení 11 ukrajinských dronů. Jednomu se podařilo shodit výbušniny

„Ty gangy vypátráme a porazíme je,“ sdělil podle BBC premiér Kristersson v televizní relaci. 

Šéf ozbrojených složek Micael Byden řekl švédským novinám Dagens Nyheter, že je připraven policii nabídnout pomoc. Zatím není jasné, jak konkrétně se mají vojáci zapojit, ale předchozí návrhy naznačují, že by vojáci mohli převzít některé policejní úkoly, což by strážníkům uvolnilo ruce a kapacity na boj s organizovaným zločinem. Konkrétní podobu mají šéfové armády a policie s premiérem projednávat v pátek. 

Někteří kritici však označili navrhovaná opatření za povrchní a tvrdili, že řeší spíše projevy než základní příčiny násilí.

V září bylo zatím gangy zabito 12 lidí – podle Dagens Nyheter je to nejvyšší počet od prosince 2019. Švédská média si nedávný nárůst agresivity spojují s konfliktem gangu známého jako Foxtrot, kterým otřásají vnitřní boje a rozdělil se na dvě soupeřící frakce.

28. září 2023 17:36 Čas čtení 0:29 Agresor s nožem v Hodoníně přepadl bistro, protože chtěl kousek pizzy zdarma. Teď mu hrozí roky vězení Agresor s nožem v Hodoníně přepadl bistro, protože chtěl kousek pizzy zdarma. Teď mu hrozí roky vězení

Kristersson řekl, že Švédsko nic podobného ještě nezažilo a že „žádná jiná země v Evropě“ takovou situaci nezažívá. Loni zemřelo při střelbě ve Švédsku více než 60 lidí – což je nejvíce v historii – a letos to má být minimálně stejné, anebo ještě horší. Obává se, že by mohlo dojít ke zranění dětí a nevinných lidí.

Oficiální vládní zpráva zveřejněná v roce 2021 uvádí, že ve Švédsku zemřou každý rok při střelbě čtyři obyvatelé z každého milionu. Policie si násilí vysvětluje špatnou integrací přistěhovalců, prohlubující se propastí mezi bohatými a chudými a užíváním drog.

Domů
Sdílet
Diskuse