Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
29. září 2023 10:18
Čas čtení 0:41

Obrovská tragédie: Uruguayské úřady vyšetřují úhyn téměř 400 tuleňů a lachtanů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Obrovská tragédie: Uruguayské úřady vyšetřují úhyn téměř 400 tuleňů a lachtanů
Zdroj: Unsplash/Jonathan Cooper

Na atlantickém pobřeží Uruguaye se v uplynulých týdnech našlo téměř 400 uhynulých tuleňů a lachtanů. Úřady tento jev připisují ptačí chřipce, informovala v pátek TASR na základě agentury AFP.

Carmen Leizagoyen z uruguayského ministerstva životního prostředí pro AFP uvedla, že z asi 400 těl vyplavených na atlantickém pobřeží Uruguaye bylo již 350 pohřbeno, aby se zabránilo šíření viru.

„Nemůžeme mít tuto nemoc pod kontrolou. Musíme jen počkat, až se projeví imunita této populace, nevíme však, kdy se tak stane,“ vysvětlila Leizagoyen. Dodala, že uruguayské úřady pokračují ve vyšetřování a analýzách s cílem určit původ infekce.

27. září 2023 13:01 Čas čtení 0:58 Kolik zvířat je denně usmrceno kvůli lidské spotřebě? Přesné číslo ti zlomí srdce Kolik zvířat je denně usmrceno kvůli lidské spotřebě? Přesné číslo ti zlomí srdce

Uruguayské ministerstvo pro chov dobytka, zemědělství a rybolov uvedlo, že u volně žijících nebo doma chovaných ptáků nebylo zjištěno žádné propuknutí ptačí chřipky. Ohroženy nejsou ani populace ryb.

Odhaduje se, že na pobřeží Uruguaye žije asi 315 tisíc lachtanů a tuleňů. Místní úřady monitorují jejich zdravotní stav od 5. září, kdy byl zjištěn první případ nákazy ptačí chřipkou u lachtana, jehož moře vyplavilo na pláž Cerro v Montevideu.

Ptačí chřipka je nemoc, na kterou neexistuje žádný lék ani léčba. Virus H5 způsobuje vážné svalové, neurologické a respirační poškození. Přenos na člověka je vzácný, ale dochází k němu. Leizagoyen proto vyzvala návštěvníky pláže, aby se nepřibližovali k potenciálně nakaženým zvířatům.

Domů
Sdílet
Diskuse