Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
27. září 2023 13:01
Čas čtení 0:58

Kolik zvířat je denně usmrceno kvůli lidské spotřebě? Přesné číslo ti zlomí srdce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kolik zvířat je denně usmrceno kvůli lidské spotřebě? Přesné číslo ti zlomí srdce
Zdroj: Wolfgang Hasselman

Kvůli lidem je každý rok zpracováno 360 milionů tun masa. Kolik zvířat je kvůli našim pokrmům zabito každý den, se dozvíš v tomto článku.

Množství masa, které je každý rok zpracováváno kvůli lidské potravě, je tak vysoké, že je těžké si ho prakticky představit. Proto server Our World in Data zpracoval nasbírané údaje do lépe uchopitelného přepočtu na zabitá zvířata denně. 

Podle serveru je na světě denně zabito asi 900 tisíc krav. V případě, že by každá kráva měřila dva metry, by tato zvířata v řadě měřila neuvěřitelných 1 800 kilometrů. 

26. září 2023 13:48 Čas čtení 0:59 Britský zoolog BBC a National Geographic zneužíval psy, většina z nich sexuální útok nepřežila. Odporné záběry sdílel na internetu Britský zoolog BBC a National Geographic zneužíval psy, většina z nich sexuální útok nepřežila. Odporné záběry sdílel na internetu

Mnohem vyšší čísla jsou pak uváděna v souvislosti se zabitými kuřaty. Těch je denně kvůli lidské potravě zpracováno kolem 202 milionů kusů. To znamená, že každou minutu je usmrceno v průměru 140 tisíc kuřat. 

Nejistá jsou čísla kolem ryb. Podle serveru je těžké toto číslo přesně určit. Mělo by se ale jednat o stamiliony ryb, které jsou zabity každý den. 

Počet zabitých zvířat denně.
Počet zabitých zvířat denně. Zdroj: Our World in Data

Our World in Data má k dispozici údaje i k dalším zvířecím druhům. Denně je na světě zabito kolem 1,4 milionu koz, 1,7 milionu ovcí, 3,8 milionu prasat a 11,8 milionu kachen.

Nevhodné podmínky chovů

Server upozorňuje na to, že zvířata netrpí jen kvůli způsobu, jímž jsou usmrcována. Většina zvířat chovaných na porážku se totiž s nevyhovujícími podmínkami potýká celý život. Jsou držena v malých prostorách, chovatelé je oddělují od mladých a většinu zákroků, jako je například kastrace, podstupují bez předchozí anestezie. 

19. září 2023 15:58 Čas čtení 0:55 OBRAZEM: Peklo jménem transporty. V pražské MHD se lidi převlékli za prase i slepice OBRAZEM: Peklo jménem transporty. V pražské MHD se lidi převlékli za prase i slepice

Pokud bychom spotřebu masa omezili, mezi benefity server jmenuje například větší biodiverzitu, snížení klimatické zátěže či nižší používání antibiotik v chovu hospodářských zvířat, což je praxe, která přispívá k nárůstu bakterií odolných vůči antibiotikům.

Anketa:
Snažíš se snížit svou spotřebu masa?
Ne.
Aspoň trochu.
Ano, vyhýbám se živočišným produktům, když to jde.
Jsem vegetarián*ka.
Jsem vegan*ka.
Ne.
42 %
Aspoň trochu.
31 %
Ano, vyhýbám se živočišným produktům, když to jde.
10 %
Jsem vegetarián*ka.
12 %
Jsem vegan*ka.
5 %
 
Domů
Sdílet
Diskuse