Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
30. září 2023 9:40
Čas čtení 0:46

Na Slovensku začaly důležité volby. Boj o parlament ale nemá jasného favorita

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na Slovensku začaly důležité volby. Boj o parlament ale nemá jasného favorita
Zdroj: TASR/Daniel Stehlík

V sobotu ráno na Slovensku odstartovaly předčasné parlamentní volby. První příčku v průzkumech si dlouhodobě držela strana Smer-SD bývalého premiéra Roberta Fica. Posílilo ale i hnutí Progresívne Slovensko, jehož lídrem je europoslanec Michal Šimečka.

Volební místnosti se na Slovensku otevřely v sobotu v sedm hodin ráno. Slováci a Slovenky mohou volit až do deseti hodin večer. Výsledky by tak mohly být známy v noci na neděli. 

V letošních parlamentních volbách kandiduje 25 stran a hnutí. K získání křesla ve sněmovně je potřeba získat alespoň pět procent hlasů, stejně jako v České republice. Podle předvolebních průzkumů by na tuto hranici mohlo dosáhnout až devět subjektů. 

29. září 2023 16:10 Čas čtení 0:42 Slovensko hlásí rekordní účast ve volbách ze zahraničí. Poštou hlasovalo přes 58 tisíc lidí Slovensko hlásí rekordní účast ve volbách ze zahraničí. Poštou hlasovalo přes 58 tisíc lidí

Hlavní boj se podle předvolebních průzkumů očekává mezi Smerem-SD, jehož lídrem je bývalý trojnásobný slovenský premiér Robert Fico, a Progresívným Slovenskem, které vede europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Michal Šimečka. Ten už před zahájením voleb oznámil, že spolupráci s Ficovým Smerem-SD vylučuje. 

„Pokud nastoupíte k vládě, tak se má Slovensko na co těšit. Nepřipravený, chaotický, bez jakýchkoliv řešení,“ řekl v předvolební debatě Fico na adresu Šimečky. Ten posléze odvětil, že Smer-SD by Slovensko nasměroval na cestu rozkladu a izolace.

Z předčasných voleb by měla vzejít nová vláda, která nahradí stávající nestranický kabinet Ľudovíta Ódora. 

Svůj lístek letos do volebních uren může hodit zhruba 4,3 milionu voličů. Slovenský statistický úřad začne zveřejňovat dílčí výsledky po uzavření volebních místností v sobotu v deset hodin večer. 

Domů
Sdílet
Diskuse