Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
29. září 2023 16:10
Čas čtení 0:42

Slovensko hlásí rekordní účast ve volbách ze zahraničí. Poštou hlasovalo přes 58 tisíc lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Slovensko hlásí rekordní účast ve volbách ze zahraničí. Poštou hlasovalo přes 58 tisíc lidí
Zdroj: Unsplash/Arnaud Jaegers/na voľné použitie

Ze zahraničí hlasovalo poštou 58 779 voličů, jde o rekordní počet. O volbu poštou požádalo celkem 72 993 lidí. Zákonná lhůta pro doručení návratné obálky skončila v pátek ve 12 hodin. TASR o tom informoval tiskový odbor Ministerstva vnitra SR.

„Návratnou obálku vrátilo 80,5 procenta registrovaných voličů ze 104 států,“ uvedl resort. Nejvíce návratných obálek přišlo ministerstvu vnitra z České republiky (23 486). Následuje Spojené království (6238) a Německo (5546). V první desítce jsou dále Rakousko, Švýcarsko, Nizozemsko, USA, Irsko, Belgie a Francie.

29. září 2023 13:50 Čas čtení 1:14 Jsou jako naši Piráti, mít je ve vládě je prý to nejhorší. Babiš kritizoval stranu, se kterou v europarlamentu sdílí frakci Jsou jako naši Piráti, mít je ve vládě je prý to nejhorší. Babiš kritizoval stranu, se kterou v europarlamentu sdílí frakci

„Všechny návratné obálky byly průběžně ukládány do zapečetěných schránek. Zpracovávat hlasy ze zahraničí bude 18 zvláštních okrskových volebních komisí, které jsou složeny ze zástupců kandidujících politických subjektů,“ přiblížilo MV. Samotné sčítání začne v sobotu v 18 hodin.

Ministerstvo vnitra v pátek odpoledne odeslalo obcím a městům seznamy voličů, kteří odhlasovali poštou. Tyto voliče musí ze seznamu škrtnout. „Voliči s trvalým pobytem na Slovensku, kteří nestihli včas zaslat návratnou obálku nebo ji vůbec neodeslali, mají možnost volit v den voleb na území SR. Hlasovat mohou v obci trvalého pobytu,“ poukázalo. Ve volební místnosti mimo místo trvalého pobytu lze hlasovat na základě hlasovacího průkazu.

29. září 2023 14:49 Čas čtení 1:06 VIDEO: Dezinformátorka Jana Peterková se nedostavila k výslechu, policie ji marně hledala u jejího partnera VIDEO: Dezinformátorka Jana Peterková se nedostavila k výslechu, policie ji marně hledala u jejího partnera

Poprvé mohli slovenští občané hlasovat poštou ve volbách do Národní rady SR v roce 2006. V těchto volbách to bylo pošesté. Při posledních volbách v roce 2020 volilo prostřednictvím pošty 48 925 voličů.

Domů
Sdílet
Diskuse