Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ema Stanovská
2. října 2023 7:00
Čas čtení 0:48

V amazonské řece zahynulo za týden přes 100 delfínů. Teplota vody tam atakuje 40 stupňů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V amazonské řece zahynulo za týden přes 100 delfínů. Teplota vody tam atakuje 40 stupňů
Zdroj: Unsplash/TJ Fitzsimmons/na voľné použitie

Brazilský institut pro udržitelný rozvoj uvedl, že neobvykle vysoký úhyn delfínů zapříčinily rekordně vysoké teploty vody a historická sucha.

V řece Tefé ve státě Amazonas na severozápadě Brazílie bylo za poslední týden nalezeno přes sto mrtvých delfínů. Důvodem jsou podle tamního institutu pro udržitelný rozvoj historická sucha a rekordně vysoké teploty vody, píše CNN.

Institut uvedl, že tak vysoký počet úmrtí je neobvyklý, a naznačil, že příčinou mohou být rekordně vysoké teploty v jezerech, které místy dosahovaly až 39 stupňů Celsia.

Nejdelší řeka světa Amazonka, do které Tefé přitéká, se momentálně nachází v období sucha a rekordně vysoké teploty sužují také říční faunu.

Výzkumníci a aktivisté se snaží zachránit přeživší delfíny tím, že je přenášejí z lagun a rybníků na předměstích do hlavního toku řeky, kde je voda chladnější. Nejde však o jednoduchou operaci, jelikož vodní toky řeky jsou velmi odlehlé. Před přenosem je také nutné ověřit si, zda se ve vodních tocích nenacházejí toxiny nebo viry.

Úřady v nejbližších týdnech očekávají ještě výraznější sucha, která by mohla vést k dalším úhynům delfínů.

Domů
Sdílet
Diskuse