Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
2. října 2023 18:04
Čas čtení 1:21

V Číně prudce stoupl prodej loterijních losů. Důvodem je i rapidní růst nezaměstnanosti mezi mladými

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Číně prudce stoupl prodej loterijních losů. Důvodem je i rapidní růst nezaměstnanosti mezi mladými
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Prodej losů v Číně se v srpnu vyšplhal na letošní maximum, meziročně vzrostl o více než polovinu.

Na vině je podle některých tamních komentátorů strach lidí související s vývojem ekonomiky, zejména s mírou nezaměstnanosti lidí ve věkové kategorii 16 až 24 let. Ta v nejlidnatější zemi světa dosáhla v červnu rekordní výše 21,3 procenta.

Mladí se za zlepšení situace modlí v chrámech

Agentura Reuters upozornila na nejnovější údaje zveřejněné čínským ministerstvem financí, podle kterých celostátní loterijní tržby v období od ledna do července činily 52,96 miliardy jüanů, v přepočtu zhruba 168 miliard korun. Jde o meziroční nárůst o 53,6 procenta.

30. září 2023 17:00 Čas čtení 3:28 Jak se z transfobní Emmy Roberts stala celosvětová hvězda? Narodila se tak Jak se z transfobní Emmy Roberts stala celosvětová hvězda? Narodila se tak

Někteří komentátoři na čínských sociálních sítích spojují prudký nárůst prodeje loterijních losů v posledních měsících s prohlubujícími se ekonomickými obavami mladých lidí. „Mladí lidé mají větší šanci vyhrát 5 milionů jüanů v loterii než vydělat 5 milionů v práci,“ napsal jeden z nich na populárním čínském mikroblogu Weibo.

V první polovině letošního roku vzrostl čínský hrubý domácí produkt (HDP) o 5,5 procenta. Tento údaj sice překonává průměrné roční tempo růstu 4,5 procenta zaznamenané během tří let pandemie covidu-19, ale stále zůstává za očekáváním. Profesor ze Šanghajské univerzity financí a ekonomie Huang Zhenxing v rozhovoru pro časopis Caijing uvedl, že trend nákupu losů odráží nedostatek důvěry v převládající ekonomické klima.

25. září 2023 6:00 Čas čtení 6:21 Samota působí na naše zdraví jako 15 cigaret denně. Máme návod, jak si i v dospělosti najít nové kamarádstvo Samota působí na naše zdraví jako 15 cigaret denně. Máme návod, jak si i v dospělosti najít nové kamarádstvo

Podle informací serveru Jing Daily vzrostlo vyhledávání výrazu „loterie“ oproti loňskému roku o neuvěřitelných 1 233,57 procenta. Nejvíce si informace hledají lidé ve věku od 18 do 30 let, jejich počet vzrostl z přibližně jedné třetiny na 48 procent.

Absolventi a absolventky bez práce bojují mimo jiné s rostoucími náklady na bydlení a už zmíněným zpomalením ekonomiky. V důsledku toho často opouštějí větší města, která jim dříve poskytovala příležitost k růstu. Začátkem letošního roku se na sociálních sítích začala objevovat videa nezaměstnaných absolventů a absolventek vysokých škol, kteří kvůli neúnosné situaci dokonce navštěvovali chrámy, aby si vyprosili požehnání bohů.

Domů
Sdílet
Diskuse