Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková TASR
10. října 2023 8:34
Čas čtení 0:51

FOTO: Slovensko v pondělí večer zasáhlo zemětřesení, nejsilnější za 80 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Slovensko v pondělí večer zasáhlo zemětřesení, nejsilnější za 80 let
Zdroj: Facebook/Ivett Moravská

Východ Slovenska zasáhlo v pondělí večer zemětřesení o síle 5 stupňů Richterovy stupnice. Podle oddělení seizmologie Slovenské akademie věd (SAV) bylo epicentrum východně od Prešova u obce Stropkov. Otřesy byly cítit až v Česku.

Vedoucí oddělení seizmologie Slovenské akademie věd Kristián Csicsay označil zemětřesení na slovenské poměry za silné. Naposledy byly podle něj takové otřesy naměřeny před 80 lety.

10. října 2023 7:07 Čas čtení 1:23 Do Prahy míří konference inovací pro studentstvo. Takto se můžeš se svou třídou zdarma zúčastnit Do Prahy míří konference inovací pro studentstvo. Takto se můžeš se svou třídou zdarma zúčastnit

„Pokud by magnituda byla kolem 5, tak naposledy jsme měli zemětřesení s epicentrem na území s takovou magnitudou před asi 80 lety. Takže na naše poměry je to silné,“ řekl TASR Csiscay s tím, že takové zemětřesení může způsobit škody.

Spadaná omítka, prasklá zrcadla, jinak bez větších škod

„Velké škody zatím občané nehlásili, ale já mám například v domě popukané stěny, popadanou omítku, porozbíjené obrazy, zrcadla, vázy,“ řekl TASR starosta obce Holčíkovce Michal Flešár. Popukané stěny a porozbíjené věci hlásí i další Slováci. 

zemetraseniezemetraseniezemetraseniezemetrasenie
Zobrazit galerii
(7)

V dalších obcích v okolí Humenného lidé otřesy rovněž cítili, trvaly asi 15 vteřin, zraněné ale úřady nehlásí. „Byly to silné otřesy, dostali jsme hlášení o mnohých škodách – popraskané stěny, poškozený kostel,“ prohlásil starosta další zasažené obce Kvakovce Radovan Kapraľ.

Krajské ředitelství Hasičského a záchranného sboru v Prešově potvrdilo, že zatím neměli v souvislosti se zemětřesením vážnější výjezdy. „Na Domaši se výletní loď Bohemia zřejmě v důsledku zemětřesení uvolnila, takže ji šli hasiči ukotvit,“ uvedli.

Otřesy zaznamenaly i měřicí stanice v České republice, ale také v Maďarsku, Polsku, na Ukrajině nebo v Rumunsku. Například v Ostravě, ale také v Hostýnských vrších byly otřesy na přístrojích velmi dobře pozorovatelné.

Domů
Sdílet
Diskuse