Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
13. října 2023 v 17:05
Čas čtení 1:12

Ještě divočejší než obvykle. S konfliktem na Blízkém východě se na sítích šíří dezinformace

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ještě divočejší než obvykle. S konfliktem na Blízkém východě se na sítích šíří dezinformace
Zdroj: FOTO TASR/AP

Dezinformace se šíří na všech sociálních sítích včetně Facebooku nebo TikToku. Na platformě X se ovšem dezinformace šíří ještě o něco hojněji. Ty o momentální situaci v souvislosti s izraelsko-palestinským konfliktem nejsou výjimkou.

Výzkumníci a výzkumnice v oblasti sociálních médií sdělili agentuře Reuters, že boj s dezinformacemi na platformě X je složitější kvůli zrušení přístupu k datovému nástroji. Ten býval pro akademiky před odkoupením platformy Elonem Muskem zdarma. Výzkumníci a výzkumnice tak nyní musí ručně analyzovat tisíce odkazů.

13. října 2023 v 13:30 Čas čtení 0:49 228 lidí v letadle a dobrman. Jak se Češi a Češky dostávali pryč z násilím zmítané oblasti 228 lidí v letadle a dobrman. Jak se Češi a Češky dostávali pryč z násilím zmítané oblasti

X (dříve Twitter)

Zástupce společnosti X uvedl, že o izraelsko-palestinském konfliktu bylo zveřejněno více než 500 komunitních poznámek, což je funkce, která umožňuje uživatelům přidávat kontext k potenciálně zavádějícímu obsahu. Společnost X zároveň v pondělí uvedla, že odstranila nově vytvořené účty spojené s islamistickou skupinou Hamás a „zakročila proti desítkám tisíc příspěvků za sdílení grafických médií, násilných projevů a nenávistného chování“. Nezveřejnila však, jaká konkrétní opatření v souvislosti s příspěvky přijala.

V úterý eurokomisař pro vnitřní obchod Thierry Breton ve svém otevřeném dopise sdíleném na platformě X varoval Elona Muska v kontextu toho, že jeho platforma šíří „nelegální obsah a dezinformace“, a vyzval ho k okamžitému informování o přijatých krizových opatřeních.

Meta

Společnost Meta v pátek uvedla, že podniká kroky včetně odstranění příspěvků podporujících Hamás ze svých platforem. Během tří dnů po útoku společnost Meta uvedla, že odstranila nebo označila jako znepokojující více než 795 tisíc jednotlivých druhů obsahu v hebrejštině nebo arabštině.

TikTok

TikTok, který je další z platforem, na kterých se dezinformace šíří nejčastěji, na žádost Reuters o komentář nereagoval.

Tři příklady šířících se dezinformací podle institutu Reuters Fact Check
– Dokument americké vlády, který schvaluje 8 miliard dolarů (přibližně 188 miliard korun) ve vojenských fondech pro Izrael
– Video údajně zachycující bojovníky Hamásu s uneseným dítětem
– Video z koncertu amerického zpěváka Bruna Marse chybně označené jako záběry z izraelského hudebního festivalu
Domů
Sdílet
Diskuse