Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
16. října 2023 8:59
Čas čtení 1:18

Polské volby: Sčítání je extrémně pomalé a napínavé. Toto jsou první odhady výsledků

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polské volby: Sčítání je extrémně pomalé a napínavé. Toto jsou první odhady výsledků
Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski

První exit polly označují za vítěze polských parlamentních voleb vládní populistickou stranu Právo a spravedlnost, větší šanci na složení vládní koalice ale zřejmě bude mít opoziční Občanská koalice Donalda Tuska. Účast byla nebývale vysoká.

Ihned po uzavření volebních místností přinesla polská televize TVN24 první exit poll (odhad volebních výsledků podle rychlého povolebního průzkumu, pozn. redakce) agentury Ipsos. Podle jejího odhadu zvítězila vládní populistická strana Právo a spravedlnost (PiS), druhá skončila opoziční proevropská Občanská koalice.

14. října 2023 16:40 Čas čtení 0:43 Zmínku o původním obyvatelstvu v ústavě nechceme, rozhodlo australské voličstvo v historickém referendu Zmínku o původním obyvatelstvu v ústavě nechceme, rozhodlo australské voličstvo v historickém referendu

Většinu zřejmě sestaví Tusk

I když nejvíc hlasů pravděpodobně získá PiS, odhady hrají do karet spíše opozici. Občanská koalice Donalda Tuska, Třetí cesta a Levice by mohly společně sestavit koalici a dosáhnout tak na většinu v Sejmu (dolní komora polského parlamentu). Právo a spravedlnost by podle exit pollů většinu neposkládalo ani spolu s radikální Konfederací.

Obě strany, PiS i Občanská koalice již oznámily vítězství. „Vyhráli jsme demokracii, svobodu, vyhráli jsme naše milované Polsko,“ prohlásil nadšeně šéf Občanské koalice a polský premiér z let 2007 až 2014 Donald Tusk. „Je to konec špatných časů. To je konec PiS,“ dodal. Radoval se, i když se skutečné výsledky mohou od exit pollů lišit.

„Zvítězili jsme,“ prohlásil po zveřejnění exit pollů i lídr PiS Jaroslaw Kazćzynski. „Je to veliký úspěch naší strany, ale musíme nyní tento úspěch proměnit v další mandát naší vlády,“ apeloval.

Definitivní výsledky až ve středu

Volební účast byla při nedělních volbách rekordně vysoká, nejvyšší od roku 1989. Hlasovat přišlo 72,9 procenta, před volebními místnostmi se stály fronty i po půlnoci, i když volební místnosti měly zavřít v devět. Pokud se ale lidé postaví do fronty před volební místnost včas, musí je komise nechat odhlasovat.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Definitivní výsledky budou známy až v pondělí večer nebo v úterý ráno, oficiálně až ve středu. Aktuálně je sečteno pouhých 10 procent okrsků. Státní volební komise aktuálně uvádí zisk 41,11 procenta pro současnou vládu PiS, 25,39 procenta pro Občanskou koalici, 13,94 procenta pro Třetí cestu, dále 8,94 procenta Levici a 7,51 procenta Konfederaci.

Poláci letos rozhodovali i o složení 100členného Senátu. Současná vláda navíc prosadila, aby se spolu s volbami konalo referendum, v němž voliči odpovídali na otázky ohledně migrace, bariéry na hranici s Běloruskem, zvýšení věku odchodu do důchodu a privatizace státního majetku.

Domů
Sdílet
Diskuse