Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
20. října 2023 9:56
Čas čtení 1:05

Biden přednesl vzácný projev. Nemůžeme nechat zvítězit teroristy z Hamásu ani tyrana Putina, řekl Američanům

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Biden promluvil k občanům Spojených států z oválné pracovny.

Palestinské militantní hnutí Hamás a Rusko mají společné to, že chtějí zničit demokracii ve svém sousedství, řekl ve čtvrtek večer v projevu k národu americký prezident Joe Biden. Podle agentury AFP o tom informuje TASR.

„Hamás a Putin představují různé hrozby, ale jedno mají společné: oba chtějí zcela zničit demokracii ve svém okolí,“ řekl Biden ve vzácném projevu z oválné pracovny Bílého domu, v němž obhajoval americkou pomoc Ukrajině a Izraeli.

Biden také vyzval Američany, aby odložili politikaření a sjednotili se v potřebě vojenské pomoci Izraeli i Ukrajině jako občanské povinnosti vůči světu, citovala ho agentura AFP.

„Nemůžeme a nenecháme zvítězit teroristy jako Hamás a tyrany jako Putin. Odmítám to dopustit,“ řekl Biden v projevu, který vysílala americká televize.

Osmdesátiletý Biden, který bude usilovat o znovuzvolení ve volbách v roce 2024, chce požádat americký Kongres, aby schválil rozsáhlý balíček pomoci Izraeli a Ukrajině ve výši 100 miliard dolarů, což oznámil i během své nedávné návštěvy Tel Avivu.

Tato pomoc Izraeli a Ukrajině podle něj posílí bezpečnost USA na několik generací dopředu. „Je to moudrá investice, která přinese výhody pro americkou bezpečnost na několik generací. Pomůže nám udržet americké vojáky v bezpečí. Pomůže nám vybudovat bezpečnější, mírumilovnější a prosperující svět pro naše děti a vnuky,“ dodal.

Podle Bidena jsou sázky příliš vysoké na to, aby Spojené státy opustily Ukrajinu a Izrael. Zároveň dodal, že USA zůstávají globálním strážcem svobody. 

Američtí prezidenti si tradičně vyhrazují projevy ze slavnostního prostředí oválné pracovny pro okamžiky, které jsou pro zemi klíčové, poznamenává agentura AFP. Jediný předchozí Bidenův projev z tohoto prostředí se uskutečnil letos v červnu, kdy uvítal dohodu s Kongresem, která odvrátila katastrofální platební neschopnost USA.

biden
Zdroj: X/@PUTUS
Domů
Sdílet
Diskuse