Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
22. října 2023 15:50
Čas čtení 1:03

Válka s Hamásem bude mít tři fáze, tvrdí Izrael. Vojenskou přítomnost v regionu zvyšují i USA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Válka s Hamásem bude mít tři fáze, tvrdí Izrael. Vojenskou přítomnost v regionu zvyšují i USA
Zdroj: TASR/AP

Masivní bombardování Pásma Gazy si dosud podle tamních úřadů vyžádalo více než 4 300 obětí.

Izrael zintenzivňuje útoky v Pásmu Gazy v rámci příprav na další fázi války proti palestinskému hnutí Hamás. Oznámil to mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Izraelská armáda chce podle něj vytvořit optimální podmínky pro možnou pozemní ofenzívu.

„Prohloubíme naše útoky, abychom minimalizovali nebezpečí pro naše síly v dalších fázích války. Ode dneška zvýšíme počet útoků,“ přiblížil mluvčí. Zároveň znovu vyzval obyvatele města Gaza, aby v zájmu své bezpečnosti zamířili na jih této palestinské enklávy.

22. října 2023 11:17 Čas čtení 0:50 VIDEO: Izraelský politik slíbil pomstu Rusku. „Zaplatíte za podporu teroristů,“ křičel v přímém přenosu VIDEO: Izraelský politik slíbil pomstu Rusku. „Zaplatíte za podporu teroristů,“ křičel v přímém přenosu

Izraelský ministr obrany Joav Galant uvedl, že válka Izraele s Hamásem bude mít tři fáze. V první zaútočí izraelská armáda na militanty Hamásu v Gaze nálety a pozemními manévry, pak porazí ohniska odporu a nakonec přestane být „odpovědná za život v Pásmu Gazy“, přiblížil. Masivní bombardování Pásma Gazy si dosud podle tamních úřadů vyžádalo více než 4 300 obětí.

USA se připravují

USA se obávají eskalace konfliktu do širšího okolí. Pentagon proto zvyšuje svou vojenskou připravenost na Blízkém východě a nařídil aktivaci systémů protivzdušné obrany v celém regionu. Do východního Středomoří přemisťuje zbraňové systémy THAAD i další prapory Patriot s primárním cílem zvýšit ochranu amerických sil.

Administrativa upozornila i další americké síly, že mohou být brzy nasazeny. Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že tyto kroky jsou reakcí na „nedávnou eskalaci ze strany Íránu a jeho zástupných sil na celém Blízkém východě“. Spojené státy již dříve vyslaly do východního Středomoří dvě letadlové lodě a jejich úderné skupiny.

K rozhodnutí posílit vojenskou přítomnost dospělo ministerstvo obrany po rozhovorech s prezidentem USA Joem Bidenem. „Tyto kroky posílí regionálně odrazující úsilí, zvýší ochranu sil USA v dané oblasti a pomohou při obraně Izraele,“ uvedl Lloyd Austin.

Gaza
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse