Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
6. srpna 2023 15:11
Čas čtení 0:52

V Kanadě bude nápis s varováním před riziky kouření na každé jednotlivé cigaretě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Kanadě bude nápis s varováním před riziky kouření na každé jednotlivé cigaretě
Zdroj: Health Canada

Kanada se stane první zemí na světě, která začne tisknout varování před kouřením přímo na jednotlivé cigarety ve snaze odradit mladé lidi od toho, aby začali kouřit, a pobídnout kuřáky k tomu, aby přestali.

Mezi varováními, která budou v angličtině i francouzštině, se objeví fráze jako „Cigarety způsobují rakovinu“ nebo „Jed v každém potahu“. Nová pravidla vstoupila v platnost v úterý, cigarety s varovnými nápisy se dostanou do oběhu během příštího roku, informovala kanadská vláda na svém webu.

Do července 2024 budou muset výrobci zajistit, aby byla varování uvedena na všech prodávaných cigaretách o délce 85 mm (tzv. king-sized) a do dubna 2025 musí být varování na všech cigaretách běžné velikosti (70 mm) a doutníčcích.

6. srpna 2023 13:46 Čas čtení 1:37 Letošní Prague Pride nabídne přes 180 akcí. Na co všechno se můžeš těšit? Letošní Prague Pride nabídne přes 180 akcí. Na co všechno se můžeš těšit?

Kanada je jedním ze světových lídrů v omezování kouření

Varovná slovní spojení budou tučným písmem u filtru a budou tam stát například upozornění, že kouření poškozuje orgány, způsobuje impotenci a leukémii nebo že ubližuje dětem. Kanadské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že nové předpisy „prakticky znemožní vyhnout se zdravotním varováním“ na tabákových výrobcích.

Tento krok je součástí snahy snížit užívání tabáku Kanaďany na méně než 5 % do roku 2035. 

V Kanadě se štítky s varováním před zdravotními riziky kouření musí na krabičky tisknout od roku 1989 a v roce 2000 k nápisům přidala i obrazová varování, která jsou na všech tabákových výrobcích.

Užívání tabáku každoročně zabije asi 48 tisíc Kanaďanů. „Užívání tabáku je i nadále jedním z nejvýznamnějších problémů veřejného zdraví a je hlavní příčinou nemocí a předčasných úmrtí v Kanadě, kterému se dá předejít,“ uvedl ministr veřejných služeb Jean-Yves Duclos.

Domů
Sdílet
Diskuse