Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
24. října 2023 v 15:19
Čas čtení 0:40

Fico ustoupil Čaputové a změnil nominaci na ministra. Prezidentka jmenuje slovenskou vládu ve středu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Fico ustoupil Čaputové a změnil nominaci na ministra. Prezidentka jmenuje slovenskou vládu ve středu
Zdroj: TASR/Ján Krošľák

Rudolf Huliak nebude kandidátem Slovenské národní strany (SNS) na post ministra životního prostředí. Strana místo něho nominuje Tomáše Tarabu. Informovali o tom zástupci zvolení do Národní rady Slovenska za SNS na úterní tiskové konferenci.

„SNS bude zastávat post na Ministerstvu životního prostředí (MŽP) odborně, hrdě a zejména slušně,“ prohlásil Taraba. Rozhodnutí podle jeho slov učinili v zájmu stability vlády a co nejrychlejšího jmenování nové vlády. Odmítá, že by změna nominace byla potvrzením toho, že klub SNS nestojí za Huliakem.

„Jsme dohodnutí, že zůstávám v parlamentu jako nominant na předsedu výboru pro zemědělství a životní prostředí,“ avizoval Huliak a kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovou, která ho odmítla jmenovat ministrem.

19. října 2023 v 16:02 Čas čtení 0:44 Fico chtěl ministra životního prostředí, který popírá změnu klimatu. Čaputová řekla ne Fico chtěl ministra životního prostředí, který popírá změnu klimatu. Čaputová řekla ne

Prezidentka při oznámení, že Huliaka ministrem nejmenuje, argumentovala ústavněprávními důvody. Tvrdí, že Huliakovo jmenování by nedávalo záruku řádného chodu resortu. Lídra Směru-SD Roberta Fica pověřeného sestavením vlády požádala o doručení nového návrhu.

Fico její argumenty odmítl a avizoval, že pokud bude SNS na nominaci trvat, hlavě státu předloží návrhy ministrů včetně Huliaka. Podle SNS hlava státu nerespektuje ústavní principy. Strana jí připomněla, že je vázaná ústavním příkazem jmenovat na návrh předsedy vlády ministry bez možnosti jejich individuálního posuzování.

Podle mluvčího prezidentky Čaputové Martina Strižince jmenuje hlava státu Ficovu vládu tuto středu, informovala slovenská agentura TASR. 

Domů
Sdílet
Diskuse