Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková TASR
19. října 2023 16:02
Čas čtení 0:44

Fico chtěl ministra životního prostředí, který popírá změnu klimatu. Čaputová řekla ne

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Fico chtěl ministra životního prostředí, který popírá změnu klimatu. Čaputová řekla ne
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sdělila lídrovi Směru Robertu Ficovi, že nejmenuje poslance SNS Rudolfa Huliaka ministrem životního prostředí. Čaputová požádala Fica o doručení nového návrhu kandidáta na ministra, aby došlo ke jmenování vlády.

„Prezidentka je přesvědčena, že na rozdíl od dalších nominantů v případě Rudolfa Huliaka existují ústavně-právní důvody, a to v takové intenzitě, že nemůže zastávat post ministra životního prostředí,“ sdělil prezidentčin mluvčí Martin Strižinec. Huliakovo jmenování by podle prezidentky nezaručilo řádný chod resortu.

19. října 2023 10:14 Čas čtení 1:12 RegioJet přidal nové vlakové spoje do zahraničí. Na palubě si dáš lívance i dýňovou polévku RegioJet přidal nové vlakové spoje do zahraničí. Na palubě si dáš lívance i dýňovou polévku

Neuznává změnu klimatu a vyzývá k násilí 

Hlava státu přiblížila, že jejím úkolem je svými rozhodnutími zajišťovat řádný chod ústavních orgánů. „Řádný chod ministerstva životního prostředí nemůže zajistit člověk, který svými vyjádřeními neguje dlouhodobě platnou environmentální politiku tohoto státu a mezinárodní závazky, kterými je Slovenská republika vázána,“ konstatoval Strižinec.

Prezidentka si myslí, že Huliak, který dlouhodobě neuznává vědecký konsensus o změně klimatu a žádná skutečná klimatická krize podle něj neexistuje, nemůže vést a reprezentovat resort, jehož hlavním úkolem je ochrana přírody a krajiny a klimatického systému Země.

„Zároveň kandidát, který veřejně schvaluje násilné vyrovnání se s názorovými oponenty, zejména z řad ochránců přírody a krajiny, nemůže být podle prezidentky způsobilý vést ministerstvo, jehož součástí je státní ochrana přírody a krajiny,“ doplnil mluvčí.

Seznam kandidátů na členy nové vlády předal Fico prezidentce v úterý (17. 10.). Ministra životního prostředí nominuje podle koaliční dohody SNS.

Domů
Sdílet
Diskuse