Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
25. října 2023 v 14:43
Čas čtení 1:33

„Dane, zaplať daně“. Demonstranti protestovali proti miliardáři Danielu Křetínskému. Rozehnala je policie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Dane, zaplať daně“. Demonstranti protestovali proti miliardáři Danielu Křetínskému. Rozehnala je policie
Zdroj: Policie ČR

Skupina ekologických aktivistů z hnutí Limity jsme my! ve středu dopoledne demonstrovala před sídlem vydavatelství Czech News Center (CNC) v pražských Holešovicích, a to proti podnikání miliardáře Daniela Křetínského. Akci ukončil policejní zásah.

Křetínský podle protestujících údajně prosazuje prostřednictvím svých médií své obchodní zájmy a kupuje si veřejnou debatu. Na místo dorazili i policisté. Informoval o tom server České noviny.

Protestu se zúčastnily desítky lidí v ochranných oblecích, kteří zablokovali průjezd před budovou CNC. Mezi hesly, která aktivisté skandovali, se objevilo například „Dane, zaplať daně“ odkazující na rozhodnutí o přesunutí společnosti EP Commodities z Česka do zahraničí kvůli dani z mimořádných zisků. Účastníci akce kolemjdoucím rozdávali satirické noviny s titulkem „Z uhlobarona oligarchou“.

4. října 2023 v 13:20 Čas čtení 1:03 Známe žebříček nejbohatších Čechů a jejich jmění. V top 20 je jediná žena Známe žebříček nejbohatších Čechů a jejich jmění. V top 20 je jediná žena

Pořadatelé tímto heslem upozorňují na to, že Křetínského holding EPH vydělává na těžbě a spalování fosilních paliv, čímž se podílí na poškozování životního prostředí. Aktivisté vyzvali EPH, aby jakoukoli legální, ekonomickou či politickou cestou ukončil svoji činnost.

Policie protestující zpacifikovala

Na místě kvůli demonstrantům zasahovali policisté. „Aktuálně zasahujeme v ulici U Průhonu v Praze 7, kde skupina aktivistů obsadila soukromý pozemek,“ uvedli policisté na sociální síti X s tím, že účastníci akce neuposlechli zákonnou výzvu, aby pozemek opustili a zanechali protiprávního jednání. Policie proto 19 lidí za pomoci donucovacích prostředků zadržela.

Během zásahu došlo ke kuriózní situaci, kdy policisté sundávali dva protestující z trojnožky, na které viseli ve třímetrové výšce. Z reproduktorů se přitom ozývala znělka z legendárního večerníčku Pat a Mat.

Křetínského mluvčí: Je to partička extremistů

K protestu se již vyjádřil podnikatelův mluvčí Daniel Častvaj, který jakékoliv ovlivňování obsahu odmítl. „Možná by neuškodilo, kdyby si tato partička extremistů něco o našich firmách zjistila z veřejných zdrojů. Třeba, že v domicilu EPH, tedy v Česku, jen za rok 2022 odvedeme za daň z příjmu a emisní povolenky přes deset miliard korun, a to přesto, že naprostá většina našich aktiv se nachází v zahraničí,“ řekl Častvaj.

Miliardářův mluvčí rovněž uvedl, že holding EPH údajně patří mezi největší dekarbonizátory v Evropě. „V roce 2025 bude prakticky bez uhelných aktiv,“ doplnil. Častvaj zároveň odmítl jakékoli ovlivňování mediálního obsahu ze strany Křetínského. 

Domů
Sdílet
Diskuse