Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. listopadu 2023 17:12
Čas čtení 1:28

TV Nova odvysílala rozsudek v kauze Dominik Feri. Zveřejnila tak osobní údaje obětí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
TV Nova odvysílala rozsudek v kauze Dominik Feri. Zveřejnila tak osobní údaje obětí
Zdroj: Profimedia

Zveřejnění osobních údajů poškozených žen zakazuje zákon. „Nemůžeme předjímat, co bude obsahem rozsudku,“ brání se televize.

Veřejnost ve čtvrtek napjatě sledovala soud s bývalým poslancem TOP 09 Dominikem Ferim, který čelil obvinění ze dvou znásilnění a jednoho pokusu. Obvodní soud pro Prahu 3 Feriho uznal vinným a uložil mu tříletý trest vězení s ostrahou. 

Kauza byla hojně medializována, a TV Nova dokonce odvysílala přímý přenos rozsudku. Během něj však zazněly i osobní informace týkající se obětí. Jejich zveřejnění přitom zakazuje zákon. Televize se brání, že přímý přenos ze soudní síně je běžnou praxí. 

2. listopadu 2023 9:13 Čas čtení 1:38 Dominik Feri je vinen. Soud ho poslal na tři roky do vězení. Odvolal se (Aktualizováno) Dominik Feri je vinen. Soud ho poslal na tři roky do vězení. Odvolal se (Aktualizováno)

„TV Nova po celou dobu trvání procesu chránila soukromí obětí. Vždy také respektovala pokyny předsedkyně senátu dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. V případě, že nebylo umožněno přenášení či nahrávání, jsme nic z toho neprováděli. Rozsudek je ze zákona vždy vyhlašován veřejně. Předsedkyně senátu povolila i přítomnost kamer. Nemůžeme předjímat, co bude obsahem rozsudku. Přenos z TN Live se nikde nearchivuje a není možné se k němu zpětně dostat. V dalším zpravodajském pokrytí se žádné osobní údaje samozřejmě neobjeví, i nadále plně respektujeme soukromí obětí,“ napsala na platformě X TV Nova. 

V trestním řádu je přitom výslovně zakázáno uveřejňovat jakékoli obrazové, zvukové a jiné záznamy z líčení, pomocí kterých by veřejnost mohla odhalit totožnost obětí. Pořizování obrazových záznamů a jejich přenosu navíc musí povolit předseda senátu. Pokud chce někdo pořizovat zvukový záznam, musí o tom informovat soudce*soudkyni.

Soudkyně Lenka Hájková prý dovolila pouze pořízení obrazového či zvukového záznamu, nikoli přímý přenos. Jedná se o běžnou praxi, kdy média v postprodukci vycenzurují to, co je třeba. Například právě citlivé informace týkající se poškozených. 

2. listopadu 2023 11:45 Čas čtení 3:36 Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka

Jak na sociální síti X uvedl ředitel zpravodajství a publicistiky TV Nova Kamil Houska, televize tak prý učinila s dobrým úmyslem. Bohužel to však nedomyslela. „Feriho soud je věcí veřejného zájmu, proto mi přijde hodně divné, že do soudní síně mohou jen některá média. Losovalo se. Nova sice měla štěstí, ale i tak to považuji za krajně nevhodné. Proto jsme se rozhodli, že materiál volně poskytneme všem médiím, která o to projeví zájem,“ napsal

Domů
Sdílet
Diskuse