Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
4. listopadu 2023 14:44
Čas čtení 1:00

Prahu čeká změna. Na horní část Václaváku se vrátí tramvaje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prahu čeká změna. Na horní část Václaváku se vrátí tramvaje
Zdroj: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Náměstek pro dopravu a bývalý primátor hlavního města Prahy na platformě X oznámil dle svých slov horkou novinku: „Už brzy začneme vracet tramvaje na horní část Václavského náměstí!“

Zhotovitelem projektu bude společnost Eurovia CS z nadnárodní skupiny VINCI. V Česku se zasloužila například o dálnici D3 v úseku Ševětín–Borek, obchvat Jesenice u Prahy, výstavbu Doubského mostu v Karlových Varech anebo o 67 modernizovaných kilometrů na dálnici D1. Podle Hřiba by stavba na Václaváku měla začít už na jaře roku 2024 a skončit o tři roky později.

4. listopadu 2023 10:37 Čas čtení 0:32 V Česku padal sníh, někde napadlo až 10 centimetrů. Sněhu si ale moc dlouho neužijeme V Česku padal sníh, někde napadlo až 10 centimetrů. Sněhu si ale moc dlouho neužijeme

Příspěvek Hřiba vyvolal několik otázek, které v komentářích jednotlivým uživatelům platformy X zodpovídá. Například na dotaz ohledně možných dopravních problémů na náměstí kvůli častým demonstracím reagoval následovně: „Velké demonstrace jsou jen jednou za čas a v takových případech není problém dopravu odklonit. Stejně jako se to dělá jinde, třeba na Národní.“

Jinou uživatelku platformy X zase zajímalo, jak se tramvaje dostanou přes magistrálu. „Přejedou přes ni. Je tam stejně interval pro přecházení pro chodce,“ podotkl Hřib.

Na plánku jsou zobrazena i místa k parkování podél náměstí. Ta jsou dle Hřiba důležitá hlavně pro zásobování, které potřebuje způsob, jak tramvajím uhnout z cesty na stranu.

Návrat do historie

Přes horní část Václavského náměstí jezdily tramvaje do roku 1980. Poslední tramvaj tudy projela 13. prosince, jednalo se o linku číslo 29. Obnova této trati uleví tramvajovému uzlu v Lazarské. Tam během hodiny projede během špičky až 170 tramvají.

Anketa:
Líbí se vám obnovení trati na horní části Václaváku?
Ano!
Ne, vyhovovalo mi to tak, jak to bylo doteď.
Ano!
54 %
Ne, vyhovovalo mi to tak, jak to bylo doteď.
46 %
Domů
Sdílet
Diskuse