Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
9. listopadu 2023 15:07
Čas čtení 0:59

Hamás při říjnovém útoku na Izrael použil české paraglidy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Hamás při říjnovém útoku na Izrael použil české paraglidy
Zdroj: Flickr/Martin Garcia/volně k užití

Majitel firmy Pavel Březina nedokázal říci, jak se Hamás k padákům dostal.

Bojovníci palestinského militantního hnutí Hamás použili při říjnovém útoku na Izrael paraglidingové vybavení české firmy Nirvana Systems. Ve čtvrtek na to upozornila americká organizace United Against Nuclear Iran (UANI). S odvoláním na server Seznam Zprávy o tom informovala agentura TASR.

Organizace upozornila, že na záběrech z útoku je vidět vybavení české společnosti Nirvana Sytems se sídlem v Přerově. Majitel společnosti Pavel Březina nedokázal říci, jak se k němu Hamás dostal. 

„Prodali jsme celkem 3500 paramotorů po světě a přes pět tisíc padáků. Asi chápete, že neznám všechny svoje zákazníky, dealera máme mimochodem i v Izraeli, také v Americe, Německu a celkem 42 zemích. (...) Normálně si naše výrobky mohli kdekoliv po světě koupit,“ řekl a dodal, že v poslední době společnost neměla žádné velké zakázky na Blízkém východě. Sdělil také, že žádné změny v exportní politice firmy provádět nehodlá.

Podle ředitele UANI Daniela Rotha firma situaci podcenila. „Toto vybavení bylo použito jako zbraň ve válce. Izraelský deník Jerusalem Post o podobných útocích informoval v roce 2014, takže se o tom vědělo,“ uvedl s tím, že firma v minulosti dodávala zboží také Íránu, který Hamás podporuje.

Při útoku na Izrael 7. října zabili bojovníci Hamásu v Pásmu Gazy více než 1400 lidí a více než 240 dalších vzali jako rukojmí.

5. listopadu 2023 17:42 Čas čtení 0:50 Čeští občané v Pásmu Gazy žádají o evakuaci. Ministerstvo je s nimi v kontaktu, uvedl Lipavský Čeští občané v Pásmu Gazy žádají o evakuaci. Ministerstvo je s nimi v kontaktu, uvedl Lipavský

Izraelská armáda následně zahájila letecké údery na cíle Hamásu v Gaze a později vyslala své pozemní síly. Podle ministerstva zdravotnictví přesáhl počet Palestinců zabitých v Pásmu Gazy ovládaném Hamásem 10 500 osob. Tento údaj nelze v současné době nezávisle ověřit.

Domů
Sdílet
Diskuse