Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. listopadu 2023 13:39
Čas čtení 0:58

Začala vysokoškolská stávka za klima. „K řešení krize nejsme o nic blíž než loni,“ říkají organizátoři

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začala vysokoškolská stávka za klima. „K řešení krize nejsme o nic blíž než loni,“ říkají organizátoři
Zdroj: Univerzity za klima

Stávku organizuje hnutí Univerzity za klima.

Studenti a studentky vysokých škol chtějí svou účastí upozornit na klimatickou krizi. „Pokud totiž radikálně nezměníme způsob, jakým jako společnost fungujeme, nemá pro nás smysl pokračovat ve studiu a připravovat se na budoucnost, která nebude,“ píší organizátoři na svém webu.

Stávka proběhne po celém Česku. Zapojí se do ní fakulty z Prahy, Brna, Olomouce, Pardubic a Hradce Králové. V hlavním městě se stávky zúčastní přes polovinu pražských fakult Univerzity Karlovy společně s FAMU, DAMU, UPRUM nebo ČVUT.

Studenti požadují následující kroky:

1. Schválení klimatického zákona, který umožní právní vymahatelnost klimatických závazků vlády.
2. Používání nástrojů participativní demokracie ve formě občanských shromáždění, které dávají všem skupinám ve společnosti rovný hlas a možnost podílet se na politických rozhodnutích.
3. Řízení ekonomiky i společnosti podle jiného indikátoru, než je růst HDP.

Stávka bude probíhat do pátku 17. listopadu, kdy vyvrcholí protestním průvodem. Během tří dnů můžeš navštívit různé debaty, přednášky a spoustu dalších akcí. Kompletní program najdeš na oficiálních stránkách Univerzity za klima.

20. října 2023 7:10 Čas čtení 2:02 Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu? Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu?

Vysokoškolská stávka hnutí Univerzity za klima se konala i v loňském roce. Studentstvo během stávky pořádalo přednášky, debaty, promítání filmů i kulturní akce. Na školách navíc i hromadně přespávalo. Loni přespala na okupační stávce Filozofické fakulty Univerzity Karlovy i redakce Refresheru. Jak tehdejší stávka probíhala, si můžeš přečíst tady.

Domů
Sdílet
Diskuse