Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
28. listopadu 2023 16:08
Čas čtení 0:54

Výpadky elektřiny i lidské ztráty. Východ ochromila extrémní bouře

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Státy východní Evropy zasáhla silná sněhová bouře, má na svědomí již 18 obětí.

Již v pondělí informovala agentura AFP o ztrátě osmi lidských životů v Rusku a Moldavsku. Největší počet obětí, tedy deset, však hlásí Ukrajina. Informoval o tom ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko na sociální síti Telegram. Bouře zasáhla i část Bulharska a Gruzie.

Oběti jsou nejen z Oděské a Mykolajivské oblasti na jihu, ale také z Charkovské oblasti na východě. Dalších 23 lidí podle Klymenka kvůli špatnému počasí utrpělo zranění. Tři lidé údajně umrzli na ulici. Záchranáři poskytli pomoc v Oděské oblasti 2 498 lidem. Přes 140 vozidel bylo potřeba vyprostit také v Mykolajivské oblasti. Více než 400 obcí v 16 ze 24 oblastí Ukrajiny je bez proudu, informoval web Novinky.cz.

„Nespíme. Pokračují práce na odstranění následků nepřízně počasí. Všechny služby fungují v zesíleném režimu. Na některých úsecích silnic záchranáři museli nasadit dokonce obrněné transportéry,“ napsal na sociální síti Telegram šéf vojenské správy Oděské oblasti Oleh Kiper.

28. listopadu 2023 6:36 Čas čtení 0:58 Výstraha: Pozor na závěje, sněhové jazyky a náledí! Výstraha: Pozor na závěje, sněhové jazyky a náledí!

Nepřízeň počasí se netýká jen Ukrajiny. Zasáhla také Ruskem nelegálně anektovaný poloostrov Krym, jihozápad Ruska a Moldavska. Na Krymu si bouře vyžádala dva mrtvé. Další člověk zemřel v ruském přímořském letovisku Soči. V Rusku zasáhly výpadky elektřiny skoro dva miliony lidí. Tamní média píší o „bouři století“.

Domů
Sdílet
Diskuse