Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
29. listopadu 2023 14:48
Čas čtení 1:02

Putin prý neuzavře mír na Ukrajině, dokud nebude znát výsledky amerických voleb

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin prý neuzavře mír na Ukrajině, dokud nebude znát výsledky amerických voleb
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Hlavním kandidátem na nominaci Republikánské strany pro volby v roce 2024 je bývalý šéf Bílého domu Donald Trump.

Ruský prezident Vladimir Putin neuzavře mír na Ukrajině dříve, než bude znát výsledky prezidentských voleb v USA v listopadu 2024. Možné vítězství Donalda Trumpa totiž posiluje obavy z hrozícího oslabení podpory Kyjeva ze strany Západu. Zprávu převzala agentura TASR.

Bývalý šéf Bílého domu Trump je hlavním kandidátem na nominaci Republikánské strany pro volby v roce 2024. Zároveň ostře kritizoval americkou pomoc Kyjevu.

Vysoce postavený americký představitel novinářům po zasedání ministrů zahraničí NATO v Bruselu řekl, že Aliance zopakovala svou podporu Ukrajině s vědomím, že mírová dohoda je v příštím roce nepravděpodobná. „Očekávám, že Putin neuzavře mír, tedy smysluplný mír, dokud neuvidí výsledek našich voleb,“ řekl pod podmínkou anonymity. 

19. listopadu 2023 15:07 Čas čtení 0:31 Putin mluvil o vztazích s Evropou: Situaci přirovnal k oknům a průvanu Putin mluvil o vztazích s Evropou: Situaci přirovnal k oknům a průvanu

Na otázku, zda je to jeho osobní názor, nebo názor americké vlády, odpověděl, že jde o „všeobecně sdílené mínění“. „Bylo to řečeno v tomto kontextu, když všichni spojenci na úterním zasedání NATO vyjádřili silnou podporu Ukrajině,“ dodal. Trumpa jmenovitě nezmínil ani výslovně neřekl, nakolik výsledek prezidentských voleb ovlivní podporu Ukrajině.

V průzkumu agentury Reuters a agentury Ipsos z poloviny listopadu byli respondenti a respondentky dotazováni, koho by si vybrali z dvojice Donald Trump a Joe Biden. Trump získal nad Bidenem náskok 51 ku 49 procentům, a to v rámci intervalu spolehlivosti přibližně čtyř procentních bodů.

11. května 2023 7:40 Čas čtení 1:16 Jako prezident vyřeším válku na Ukrajině za 24 hodin, tvrdí Trump. Jeho „plán“ má mezery Jako prezident vyřeším válku na Ukrajině za 24 hodin, tvrdí Trump. Jeho „plán“ má mezery

Demokrat Biden od začátku ruské invaze v únoru 2022 poskytuje Kyjevu masivní vojenskou pomoc a další podporu. Další financování ale brzdí republikány ovládaná Sněmovna reprezentantů.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval letos v listopadu Trumpa na Ukrajinu, aby získal osobní názor na rozsah konfliktu. Trump totiž prohlásil, že v případě znovuzvolení by mohl válku ukončit do 24 hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse