Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
30. listopadu 2023 10:13
Čas čtení 0:32

K Zemi se blíží masivní solární bouře, na Slunci došlo k silné erupci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
K Zemi se blíží masivní solární bouře, na Slunci došlo k silné erupci
Zdroj: Európska vesmírna agentúra

Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) upozornili na neobvyklou erupci na Slunci. Zemi má ve čtvrtek zasáhnout geomagnetická bouře, která představuje nebezpečí pro lidské technologie.

Během erupcí vyvrhne Slunce oblaka elektrizovaného plynu, který rychlostí stovek kilometrů za sekundu zasáhne magnetické pole Země. Podle vědců by se k Zemi měl dostat právě 30. listopadu.

Sluncem vyvržená hmota reaguje s termální vrstvou atmosféry, což vede ke geomagnetickým bouřím a polárním zářím. Přestože se předpokládá, že nadcházející bouře bude relativně malá, může představovat nebezpečí pro lidské technologie, zejména v blízkosti pólů. Podle webu Fonetech mohou být v ohrožení energetické sítě, satelity, navigace nebo letecká doprava.

Nejsilnější geomagnetickou bouři se podařilo zaznamenat v roce 1859. Tehdy Slunce směrem k Zemi vyvrhlo oblak elektrizovaného plynu a po celé planetě začaly jiskřit telegrafní linky. Ve společnosti to nakrátko způsobilo chaos.

Domů
Sdílet
Diskuse