Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
4. prosince 2023 17:00
Čas čtení 0:45

Konec násilí o Vánocích: Známý supermarket v Česku zakázal prodej živých kaprů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec násilí o Vánocích: Známý supermarket v Česku zakázal prodej živých kaprů
Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj

Řetězec Lidl další rok neumožní prodej živých kaprů v okolí svých prodejen.

Řetězec Lidl se rozhodl, že ani v letošním roce neumožní prodej živých kaprů před svými prodejnami. Snaží se prý zlepšit welfare zvířat a pokouší se o udržitelnější přístup ke zvířatům. Obchod bude nabízet kapří filety a podkovy od dodavatelů, kteří „se zaručují co nejhumánnějším přístupem k rybám“.

Lidl upozorňuje, že kapr v normálních podmínkách tráví zimu na dně rybníka ve stavu zimního spánku. Převážení a přechovávání kaprů v kádích pro zvířata tedy představuje významný stres. Usmrcení navíc probíhá často bez kvalifikovaných zaměstnanců, zvířata trpí nedostatkem kyslíku a obecně přetrvává obava, zda jsou kapři zabíjeni humánně.


„Navzdory široce sdílené představě jsou kapři podle nejnovějších vědeckých poznatků citliví a překvapivě inteligentní tvorové s vnímavostí srovnatelnou s jinými obratlovci. Přesto je stále rozšířený pouliční prodej s káděmi plnými vyčerpaných a často i nemocných ryb. Způsob, jakým je s těmito zvířaty před Vánoci zacházelo, jim způsobuje utrpení a někdy i předčasnou smrt. Kromě toho jsou kapři zabíjeni mnohdy nezkušenými brigádníky před zraky všech, nebo ještě hůře lidmi v domácnostech bez jakékoli odbornosti,“ vysvětluje mluvčí kampaně Vánoce bez násilí Tereza Vandrovcová.

Lidl s kampaní začal už minulý rok, kdy rovněž neumožnil prodej živých kaprů před prodejnami.

Domů
Sdílet
Diskuse