Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
7. prosince 2023 13:47
Čas čtení 0:43

Uvařená ptačí těla s hlavou a larvy bource morušového. Prodejcům na tržnici v Brně hrozí mastná pokuta

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Uvařená ptačí těla s hlavou a larvy bource morušového. Prodejcům na tržnici v Brně hrozí mastná pokuta
Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Dobrou chuť, pokud právě jíte.

Kontrola Státní veterinární správy (SVS) odhalila v asijské tržnici Vinamo na Olomoucké ulici v Brně mražené larvy bource morušového a těla neidentifikovatelných ptáků. Prodejci hrozí pokuta do výše až 50 milionů korun. Prodejce nabízel celkem čtyři balení mražených larev bource morušového. Ten se však primárně chová pro výrobu hedvábí a v Evropské unii ho nelze prodávat jako potravinu.

„V další z prodejen našly inspektorky v chladicím boxu plastovou přepravku se zhruba 20 uvařenými ptačími těly i s hlavou. Druh ptáků nešlo již určit, dle sdělení prodavače se jednalo o křepelky. Ten přitom neměl žádný doklad o původu potraviny,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Kontrola na místě nařídila znehodnocení a odstranění potravin. 

Larvy bource morušového.Těla ptáků.Klobásy neznámého původu.
Zobrazit galerii
(3)

Veterinární správa přitom v průběhu podzimu vydala informační leták, který v českém a vietnamském jazyce informuje podnikatele o základních podmínkách pro přepravu potravin živočišného původu a obchodování s nimi.

7. prosince 2023 10:07 Čas čtení 0:38 Popeyes v Česku otevírá další pobočku. Kde si už brzy dáš smažené kuře? Popeyes v Česku otevírá další pobočku. Kde si už brzy dáš smažené kuře?

„Vietnamští podnikatelé hrají významnou roli v oblasti obchodu s potravinami v České republice. Veterinární inspektoři se dlouhodobě při kontrolách setkávají se závadami, často poměrně závažnými. V řadě případů pak s neznalostí či nepochopením zásad hygieny potravin a platných předpisů,“ doplnil Vorlíček.

Domů
Sdílet
Diskuse