Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Koucká
7. prosince 2023 16:25
Čas čtení 0:41

Meteorický roj Geminidy bude viditelný i v Česku. Koukni, kdy dosáhne maxima

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Meteorický roj Geminidy bude viditelný i v Česku. Koukni, kdy dosáhne maxima
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V příštím týdnu bude možné na obloze sledovat meteorický roj. Pokud bude dobrá viditelnost a přívětivé počasí, bude možné zahlédnout až několik desítek takzvaných „Geminid“ za hodinu.

Geminidy jsou meteorický roj, který vylétá z oblasti kolem hvězdy Castor ze souhvězdí Blíženců. Nejlépe budou pozorovatelné 13. a 14. prosince. Vrcholí po půlnoci, tedy zhruba v době maxima meteorického roje. Nejvíce meteorů lze vždy očekávat mezi půlnocí a třetí hodinou ranní. Jsou pomalé a často poměrně jasné.


„Sledovat Geminidy není obtížné. Stačí se teple obléci a ulehnout na lehátko nebo si jenom sednout do pohodlného křesla. Podmínkou je dobrý rozhled až daleko k západnímu obzoru, stejně jako tmavá obloha. Pokud budeme mít štěstí, zahlédneme až několik desítek Geminid za hodinu,“ uvádí na facebooku brněnská hvězdárna.

Meteorický roj je astronomický jev, který vzniká, když Země při svém pohybu zkříží pás meteoroidů. Prosincové Geminidy patří k nejaktivnějším meteorickým rojům v celém roce. 

Meteorický roj Geminidy byl poprvé zaznamenán v roce 1862. „Tehdy to byl slabý roj. Ve 40. a 50. letech 20. století se počet meteorů za hodinu začal zvyšovat a začátkem 90. let dosáhl hodnoty 100 meteorů za hodinu. Některé numerické modely předpovídají, že frekvence roje bude v budoucnu opět klesat,“ uvedla Česká astronomická společnost. 

Domů
Sdílet
Diskuse