Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. prosince 2023 v 17:45
Čas čtení 0:52

Česko zasáhne v noci silný vítr a sněžení, meteorologové varují před povodněmi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zasáhne v noci silný vítr a sněžení, meteorologové varují před povodněmi
Zdroj: TASR/Martin Baumann

V noci na sobotu bude Česko provázet silný vítr s nárazy o rychlosti 65 až 90 kilometrů za hodinu, k sobotnímu ránu bude slábnout. Český hydrometeorologický ústav varuje nejen před silným větrem, ale i před sněhem, sněhovými jazyky a povodněmi.

Mimo území Čech, v němž bude vítr o rychlosti 65 až 90 kilometrů za hodinu, bude silný vítr i na Moravě a ve Slezsku. Obyvatele těchto částí čekají slabší nárazy dosahující 70 kilometrů v hodině. 

Společně se silným větrem bude v noci na sobotu i sněžit. Napadne až 15 centimetrů mokrého a těžkého sněhu za 24 hodin. Sníh může lámat stromy a způsobovat komplikace v dopravě. „V Krušných a Jizerských horách a v Krkonoších může v místech nad 600 metrů napadnout kolem 40 centimetrů za 24 hodin. V noci na neděli bude v Krušných horách sněžení postupně přecházet v déšť,“ napsal Český hydrometeorologický ústav na platformu X.

Právě kombinace sněžení a silného větru může vést v polohách nad 700 metrů nad mořem k tvorbě sněhových jazyků. Padání mokrého sněhu přecházejícího do deště může způsobit stupně povodňové aktivity. Podívej se tady, jestli se výstrahy týkají i tvého bydliště.

Silný vítr o rychlosti 70 kilometrů za hodinu bude pokračovat i v nedělní Štědrý den, očekává se hlavně v Čechách.

Domů
Sdílet
Diskuse